С тези трикове краката ви ще са винаги сухи през зимата и обувките ви ще са като нови

16906
С тези трикове краката ви ще са винаги сухи през зимата и обувките ви ще са като нови
Снимка: iStock/Guliver

В дъждовно време обувките изискват специална грижа, не само ако искаме да ги запазим непокътнати за следващия сезон. Но и ако искаме да се погрижим за краката си да винаги сухи и топли.

Добре е да сме запознати с някои правила, които трябва да се спазват в грижата за обувките през студената част от годината. Те могат да варират в зависимост от материала, от който са направени обувките.

При ниски температури е по-добре да се откажете от обувките с лак.

1. Tоп трик при нови обувки

След покупката на нов чифт обувки е препоръчително незабавно да ги обработите, преди да излезете навън за първи път в лошо време.

За велур се предлагат специални спрейове, които създават защитен филм. Същата процедура трябва да се повтори преди началото на дъждовния сезон.

За обувки, изработени от синтетични материали и гладка кожа, има подобни препарати на основата на мазнини. Може да ги заместите с някоя от следните масла - рициново масло, слънчогледово масло, пчелен восък, терпентин, свинска мас (без сол).

Методът на приложение е прост: нанесете избраната мазнина върху чиста повърхност, втрийте я добре и изчакайте да попие за известно време. По-добре е да направите това вечерта, след като се приберете у дома.

От скоростта на абсорбиране на рициново масло от повърхността на обувката, можете да определите материала, от който всъщност е направена.

Истинската кожа бързо абсорбира мазнината за разлика от изкуствената, която остава блестяща за дълго време, тъй като маслото не успява да проникне дълбоко в нея.

Намокрете вестник, пъхнете го в обувките и прогонете неприятните миризми завинаги

Зловонните миризми в обувките са нещо, от което мнозина искат да се отърват час по-скоро. Това не само ни кара да се чувстваме неприятн...

2. Топ трик преди излизане навън

За да предпазите обувките от реактивите и солта, с които се обработва пътната настилка през зимата, е добре редовно да нанасяте специален продукт с водоотблъскващ ефект. Най-често тези препарати се предлагат под формата на аерозол и емулсия. Те не само ще подобрят външния вид на обувките ви, но и ще ги предпазят от появата на бели ивици.

Добре е процедурата да се прави вечер, така че продуктът да се абсорбира през нощта. На сутринта е препоръчително да полирате повърхността на обувките със специална кърпа.

3. Трик след прибиране у дома

Избършете незабавно обувките с хартиена или памучна кърпа, за да премахнете остатъците от вода, сняг, реактиви и замърсявания. Ако обувките ви са много мокри, изсушете ги при стайна температура. В никакъв случай не ги поставяйте в близост до отоплителни уреди, тъй като може да се деформират.

Съвети при подбор на есенни обувки

Изборът на есенни обувки не е лесна задача. Магазините ни изкушават с разнообразие от стилове, цветове и шарки. Как да намерите своя ид...

Най-добрият вариант е да използвате подложки от пяна. Но може да разчитате и на импровизирани средства: поставете в обувките смачкани вестници или тънка хартия, които ще абсорбират влагата. Първо свалете стелките.

След изсъхване на обувките, нанесете крем, за да импрегнирате и възстановите свойствата на кожата. 

Ако по кожата се появят петна или ивици, можете да използвате оцет или бензин за почистването им. След като кожата изсъхне, нанесете няколко капки рициново масло и го втрийте внимателно.

При влажно време по-добре не излизайте навън с велурени обувки. Но ако все пак го направите, използвайте четка, за да премахнете натрупаната мръсотия или ивиците.

При ожулвания на обувките може да използвате сода за хляб, която се нанася върху влажна кърпа и с нея се забърсва засегнатата част.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com