С твърда или мека вода трябва да перем

3191
С твърда или мека вода трябва да перем
Снимка: iStock/Guliver

При пране твърдостта на водата е важен параметър за дозирането на перилен препарат, в допълнение към капацитета на пълнене на пералната машина и степента на замърсяване на прането. Как регулирате дозата на препарата спрямо твърдостта на водата? Как можете да разберете каква твърдост на водата е налична там, където живеете? Следното ръководство ви дава много ценни съвети и информация относно твърдостта на водата и пералните машини .

Какво означава твърдостта на водата? Как се дефинира това?

Нещата, които не трябва да поставяте никога в пералната машина

Най-лесно е да съберете всички мръсни дрехи и да ги хвърлите в пералнята. След това добавяте препарат и завъртвате копчето. Има обаче н...

Колко твърда е водата ви до голяма степен зависи от концентрацията на калциеви и магнезиеви йони във водата. Йоните са електрически заредени частици. Колкото повече йони са във водата, толкова по-твърда е водата. Следователно магнезият и калцият се наричат ​​още втвърдители .

Разговорно твърдата вода често се нарича просто "вода, богата на вар", въпреки че "вар" е само въпрос на втвърдяване. Калциевият карбонат се състои от калций, въглерод и кислород и по този начин позволява да се направят изводи за съдържанието на втвърдяващи се калциеви йони. Единицата mmol означава милимоли. Един милимол е равен на една хилядна от мола, където мол е равен на 6,022 x 1023 частици.

Твърдостта на водата и прането – каква е връзката?

По принцип имате нужда от повече прах за пране с твърда вода , отколкото с мека вода. Този факт се дължи на химичните реакции, които протичат между твърдостта на водата и праха за пране. Калциевите йони, например, образуват слабо разтворими соли със сапуните, съдържащи се в препарата, които могат да образуват сив филм върху прането. В допълнение, почистващата ефективност на препарата се намалява от образуването на варовикови сапуни.

Сложете пяна за бръснене в пералнята и ще останете изненадани от резултата

Някои домакини слагат пяна за бръснене в пералнята и имат основателна причина за това. Методът е прост, но резултатът е по-добър от то...

➥ Следователно съвременните перилни препарати съдържат ефективни омекотители на водата, които могат да предотвратят образуването на гореспоменатия варов сапун, ако се използва правилната дозировка на препарата.

Освен това твърдата вода или неправилно дозиран перилен препарат могат да доведат до повишено образуване на котлен камък върху нагревателния елемент и други компоненти на пералната машина. Люпъкът е твърда инкрустация, състояща се главно от калциев и магнезиев карбонат. Накипът може да унищожи нагревателния елемент на вашата перална машина, което налага скъп ремонт.

Как регулирате дозата на препарата спрямо твърдостта на водата?

Можете да попитате вашия доставчик на вода за твърдостта на вашата чешмяна вода. Можете също да определите твърдостта на водата при свързването на пералната машина с бърз тест. Ако твърдостта на водата е известна, може да се изчисли дозата на препарата и сравнително лесно да се направи тест. Най-добре е да използвате таблицата, отпечатана върху опаковката на препарата. В лявата колона това показва диапазоните на твърдостта на водата мека, средна и твърда. Ако вашата твърдост на водата е 9, например, това е в диапазона на средна твърдост и изисква повече перилен препарат, отколкото при твърдост на водата 7. В горния ред степента на замърсяване на прането обикновено се посочва в следната форма: леко замърсени, нормално замърсени и силно замърсени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com