Само хитрите домакини слагат дафинов лист пред прага на дома си

73579
Само хитрите домакини слагат дафинов лист пред прага на дома си
Снимка: iStock

Дафиновият лист е подправка, която може да се използва не само за готвене. Тя лесно се превръща в талисман и амулет. Според легендата лавровото дърво трябва да се намира близо до входната врата на дома. Счита се, че в този случай жителите на дома ще бъдат защитени от проблеми.

Как да превърнете дафиновия лист в талисман?

Той може да бъде окачен над вратата. Но е по-добре да направите следното: поставете листата под изтривалката. Именно на този трик разчитат опитните домакини. 

В този случай подправката ще се окаже близо до прага на дома (и това е резултатът, който трябва да се постигне). И в същото време дафиновият лист ще бъде добре фиксиран.

Запалете дафинов лист през есента у дома: Ето какви са ползите

Според вярванията лавровото дърво, разположено под изтривалката пред дома, защитава жителите на апартамента от проблеми, нещастия и негативна енергия. В допълнение, подправката в този случай действа като талисман, който привлича късмет и щастие.

За да увеличите максимално ефекта от използването на дафинов лист като талисман, подправката трябва да се постави под постелката в периода на растяща луна. Препоръчително е да използвате точно четири листа. Смята се, че точно това количество засилва защитните свойства на подправката.

Други приложения на дафиновия лист

Що се отнася до практическата употреба, в Гърция и Рим ароматизирали вода и стаи с дафинов лист и го зашивали във възглавници и матраци, за да отблъснат паразитите и да насърчат спокоен сън. Бащата на медицината, Хипократ, използва лавровото масло срещу гърчове, а листата като болкоуспокояващо. Други древни лекари, а след това и средновековни, вярвали, че дафиновите листа са полезни за човешкото здраве при уролитиаза, нервни и стомашно-чревни заболявания, кашлица, както и за заздравяване на рани и като антисептик.

Растението съдържа полифеноли, които повишават чувствителността на клетките към инсулин, а ефектът им се засилва от високото съдържание на витамини от група В и цинк. Според проучване, резултатите от което са публиквани в изданието The Health, пациенти с диабет тип 2, които приемат капсули с 1 до 3 грама смлян дафинов лист всеки ден в продължение на месец, са имали значително намаляване на нивата на глюкоза, холестерол и триглицериди.

Също така екстракт от дафинов лист подобрява регенериране на тъканите на панкреаса и възстановяване на чернодробните ензими, подпомагайки жизненоважни органи, засегнати от диабет. А спиртният извлек от благороден лавър, намалява хипергликемията и инсулиновата резистентност. Според заключенията на авторите екстрактите от лаврово дърво са полезни при лечението на диабет и за неговата профилактика.

Калият, необходим за правилното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове, също се съдържа в лавровите листа. Капсулите със сух екстракт помагат за намаляване на общия холестерол с 20-24% за 30 дни, докато холестеролът на липопротеините с ниска плътност намалява още повече - с 40%, съобщава още изданието.

Още: Кога НЕ трябва да носим дафинов лист в портмонето

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com