Сциентологията - власт, пари и тайни

22408
Сциентологията - власт, пари и тайни

На 17 юли Том Круз и Кейти Холмс трябва да се явят в съда, който ще определи съдбата на 6-годишната им дъщеричка Сури. Говори се, че може би ябълката на раздора за звездната двойка е решение на Том Круз да изпрати Сури за индоктринация в главната квартира на сциентоложката църква в градчето Клиъруотър във Флорида. Кейти вероятно помни съдбата на сина на Джон Траволта отпреди няколко години и явно има доста сериозни основания да се страхува за дъщеря си. Впрочем, последните новини са, че Том Круз иска да избегне излагането на сциентоложката църква в светлината на прожекторите и е склонен да направи известни отстъпки, стига Кейти да се съгласи на съвместно попечителство върху Сури.

Сциентологията е основана в средата на 20 век от писателя-фантаст Лафайет Роналд Хъбард. През 1949 година той заявява „Смешно е да пишеш за по едно пени на дума. Ако човек иска да натрупа милиони трябва да основе религия.”

Том Круз и Кейти Холмс се развеждат

Холивудското семейство мечта Том Круз и Кейти Холмс се развеждат след пет години брак, съобщава списание "Пийпъл", предаде БГНЕС. "Тов...

Главната квартира на сектата в наши дни е построена в малкото (по американските мащаби) градче Clearwater във Флорида. Началото е поставено през 1970 година чрез анонимни покупки на земя, хотели и бизнес сгради. Когато истинският собственик станал известен, се оказало, че църквата вече е построила собствена държава в държавата.

В момента сциентолозите владеят повече от 200 различни бизнеса в градчето, повечето от които достъпни само за членове на сектата или за кандидати за индоктринация; самата щаб-квартира се намира в наскоро завършената помпозна „Super Power Building” сграда.

Първата стъпка на всеки кандидат за членство е да се подложи на няколкочасов разпит с детектор на лъжата. Целта е да се събере максимална информация за досие на кандидата и да се открие наличието на евентуални психологически и емоционални проблеми, които да бъдат използвани в процеса на индоктриниране.

В основата на учението на сциентолозите стои така наречената „дианетика” – термин, въведен от Хъбард в негова книга от 1950 година. Съгласно дианетиката всичко лошо, което се случва на човека, включително и по-голямата част от болестите му, се дължи на неговото подсъзнание (наричано още „реактивен ум”). Всичко негативно, което някога се случва на даден индивид, се записва от подсъзнанието му и продължава да трови живота му чак до смъртта. По тази причина първото, което трябва да направи всеки новобранец в сектата, е да се подложи на серия от процедури, които трябва да унищожат неговото подсъзнание. Процесът се нарича преминаване по „Моста към Пълната Свобода” и, както не е трудно да се досетите, е доста скъпичък – около 128,000 долара по актуалния ценоразпис.

Преминалият по целия „мост” получaва статуса на „Пречистен” (Clear). Пречистеният вече може да бъде запознат с предназначените само за посветени догми на сциентологията и ако има останали все още пари и желание, евентуално да продължи обучението си за следващата степен.

Смъртта сполита хората навръх рождените им дни

Бъдете внимателни, когато духвате свещичките. Учени установиха, че е по-вероятно да умрем на рождения си ден, отколкото в който и да би...

Съгласно тези догми, преди 75 милиона години, планетата Земя е била част от Галактическа Конфедерация и управлявана заедно с други 75 планети от диктатор по име Зину (Xenu). На всичките 76 планети живеели общо 178 милиарда разумни същества. Те не били съвсем човеци, но въпреки това (кой знае защо) се обличали със земни дрехи и използвали точно същата техника като хората през периода 1950 – 1960 години.

В един момент тези 178 милиарда жители станали малко множко, поради което Зину натоварил милиарди от тях на огромен космически кораб (който бил точно копие на самолета DC – 8, но „без перките”), превозил ги до Земята, наредил ги около земните вулкани и ги изтребил с атомни бомби. След което събрал душите им и в продължение на 36 дена ги индоктринирал чрез 3D кино. Малко по-късно Зину бил свален от власт и заточен, а душите на горките извънземни останали и до ден днешен да се бъркат в делата на хората.

Би трябвало вече да ви е ясно защо сциентологията не се стреми особено да популяризира въпросните догми, но истината е, че въпреки откаченото им звучене, има много хора, които им вярват. А пък книгите за дианетиката са почти толкова популярни, колкото и сборниците с диети за отслабване.

Автор: Генко Велев

 

Най-високият връх в Америка е пораснал с 2,4 метра

Най-високият връх в Амирика е пораснал с 2,4 метра. Последното измерване на Аконкагуа, който се намира в Андите, в аржентинската провин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com