Сезона на дините: Полезните свойства на плода и кой не трябва да го яде

2199
Сезона на дините: Полезните свойства на плода и кой не трябва да го яде
Снимка: Pixabay.com

Динята е любимо лакомство за мнозина през летния сезон и има защо: съдържа много полезни вещества. Въпреки споровете за класификацията, този вкусен продукт остава неизменен гост на лятната маса.

Ползите от динята

Съдържа минимални калории - само 37 kcal на 100 грама пулпа. Съдържа и до 13% захароза, глюкоза и фруктоза, които лесно се приемат от организма. Ето защо тя е подходяща за източник на лесноусвоима захар.

Богата е на витамини от група В, включително тиамин, рибофлавин, пиридоксин и фолиева киселина, съдържа витамин Е, желязо, калий, фосфор и калций.

Витамин А в състава подобрява синтеза на колаген, подпомага растежа на косата и я прави овлажнена, предотвратявайки чупливостта.

Благодарение на високото количество магнезий, тя има добро въздействие върху сърдечно-съдовата система, подпомага премахването на стреса и подобрява усвояването на други витамини. Използването на сезонни деликатеси подобрява настроението и общия емоционален фон, спомага за успокояване на нервната система.

Антиоксидантите и аскорбиновата киселина, съдържащи се в пулпата, предпазват тялото от действието на свободните радикали и снижава опасността от появата на рак.

Високото съдържание на ликопен има и антиоксиданти, процесите на стареене се забавят значително, действа противовъзпалително и намалява риска от сърдечни заболявания.

Цитрулинът в състава намалява лошия холестерол и повдига настроението, а също така помага за премахване на млечната киселина от мускулите след тренировка.

От полезните свойства е и изчистващият ефект. Динята е диуретик, тя помага за елиминирането на токсините от черния дроб и бъбреците.

Високото съдържание на фибри и пектин подпомага дейността червата и прочистването на организма.

Вреда от диня

Но има и противопоказания за употребата на този плод. Има много захар. За сто грама пулпа - 1-2 чаени лъжички. Употребата ѝ води до повишава кръвната захар, в резултат на което се увеличава натоварването на бъбреците - те трябва да премахнат излишната захар, за да не навредят на сърцето и кръвоносните съдове. Това води до изхвърляне на течности от тялото и може да доведе до дехидратация.

Хората с диабет или преддиабет трябва да внимават да не се увличат по този вкусен плод поради повишаване на кръвната захар. Също така не се препоръчва да го ядете в големи количества за хора с бъбречна недостатъчност, с камъни в бъбреците, с проблеми на пикочно-половата система, тъй като яденето на големи количества увеличава натоварването на бъбреците.

Ако плодът е отгледан в изкуствени условия, той може да съдържа торове, които влизат в тялото с пулпата и се превръщат в нитрити , което увеличава риска от рак.

По-добре е да купувате дини, когато им е сезона, не по-рано от края на август, и да ги консумирате умерено. Препоръчителното количество пулп за възрастен е не повече от 250 грама на ден.

Източник: WebMD

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Отървете се от тях незабавно: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com