Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щастието е в малките неща: 6 вечерни навика, които ще изпълнят сутринта ви с радост

18 юни 2024, 22:33 часа

Колко приятен ще бъде новият ден зависи от това как сте прекарали вечерта. Направете го специален със специални ритуали и здравословни навици и ще забележите как настроението ви се е променило на сутринта.

Ето шест навика, които психолозите препоръчват да започнете до края на деня.

1. Вечерни разходки

Излезте на разходка след вечеря, за да се отпуснете, да вземете малко въздух и да се приготвите за лягане. По това време можете да разхождате кучето или просто да се разхождате из квартала. Само десет до петнадесет минути на чист въздух помагат за понижаване на нивата на кръвната захар и успокояват мислите ви. Помислете за изминалия ден и какъв ще бъде следващият ден, какво ще правите. Това ще създаде усещане за завършеност и готовност за нов ден.

Най-добрият старт на деня с тази енергизираща закуска за минути

2. Почивка от джаджи

Качественият сън е ключът към доброто здраве. За да постигнете това, е важно да поддържате добра хигиена на съня. Изключете всички джаджи поне половин час преди лягане или още по-добре оставете телефона си в друга стая. Така ще избегнете изкушението да прекарвате време в социалните мрежи преди лягане. Не трябва да държите телевизор или лаптоп в стаята. И вместо часовник на телефона си, просто купете обикновен будилник.

3. Топла вана или душ преди лягане

Вземането на топла, но не прекалено гореща вана е идеалният начин да се отпуснете вечер. Потапянето в топла вода ще повдигне настроението ви, ще подобри съня и ще има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. За по-голяма релаксация във водата можете да добавите морска сол, екстракт от бор или ароматни масла. Ако нямате вана у дома, топлият душ също ще свърши работа. Това ще помогне за понижаване на телесната температура и ще я направи оптимална за заспиване.

6 съвета за силен старт на деня

4. Практикувайте осъзнаване на тялото и мускулна релаксация

Практиката на последователно „сканиране“ на всички части на тялото помага за намаляване на стреса. Правете това упражнение, докато лежите в леглото точно преди лягане. Последователно насочете вниманието си върху всяка част от тялото, от главата до върховете на пръстите на краката. Обърнете внимание на усещанията: топлина, дишане, докосване на въздуха върху кожата. Намерете напрегнати зони и се опитайте да ги отпуснете. Тази практика балансира мислите и подобрява саморегулацията.

5. Анализ на деня

Просто не се фокусирайте върху това, което не сте имали време да направите. Съсредоточете се върху постиженията, важните заключения, уроците. Отбележете стъпките, които сте направили към целта си, трудностите, които сте преодолели, и задачите, които сте решили успешно. Усещането за напредък ще създаде основата за придвижване напред на следващия ден.

6. Благодарност за изминалия ден

Преди да си легнете, запишете три до пет неща, които са ви донесли радост през деня. Изследванията показват, че простото изброяване на положителни неща подобрява благосъстоянието ви. Помислете за хората, с които е било приятно да общувате и които са ви помогнали. Тази практика също ще намали стреса и в крайна сметка ще ви помогне да заспите по-бързо.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес