Ще познаете ли кой е най-големият остров на Земята?

8446
Ще познаете ли кой е най-големият остров на Земята?
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-големият остров в света е Гренландия.

Гренландия е арктическа островна държава, разположена между Северния ледовит океан и Атлантическия океан. Тя е част от континента Северна Америка, както географски, така и в етнически смисъл, но представлява независима територия в пределите на Кралство Дания.
В политически и исторически аспект страната е по-тясно свързана с Европа, най-вече с Исландия, Дания и Норвегия.
Заема площ от 2 166 085 кв. км, а населението наброява 56 000 души. 

Интересни факти за Гренландия

1. Най-големият остров в света

Територията на Гренландия е колкото цяла Западна Европа, една трета от Австралия или по-голямата част от САЩ. Страната е на 12-то място в света по площ. Общата площ на страната е 2 166 085 кв. км, но само 433 000 кв. км са подходящи за живот. Цялата останала територия е покрита с лед.

2. Най-слабо населената страна в света

Макар с огромна площ, на територията на Гренландия живеят едва 56 000 души. Това прави 0,03 д/кв.км. Населението не е разпределено равномерно и по-голямата част живее по крайбрежието.

Почти 90% от населението са инуити (ескимоси), чиито предци идват от Източен Сибир през Канада през XIII в. 

Най-малкият остров в света

3. Най-големият национален парк в света

Цялата североизточна Гренландия представлява огромен национален парк. Паркът е истински рай за арктическия животински свят и за да го посетите трябва специално позволение от Гренландското правителство.

4. 80% от Гренландия е покрита с лед.

Почти 80% от страната е покрита с лед - 1 732 868 кв.км. Това я превръща във второто най-голямо ледено тяло в света след Антарктика. Гренландия и Антарктика заедно съдържат 99% от световните водни запаси от чиста питейна вода. Ледовете на Гренландия достигат до 3694 м надморска височина и до около 2000 м дълбочина в океана. Според учените недрата на Гренландските ледове са на възраст от около 250 000 години.

5. Само един град в Гренландия не е разположен на крайбрежието.

Всички населени места в страната са разположени на брега с изключение на Кангерлуссуак, което в превод означава “голям фиорд”.
Градът се намира на около 160 км от крайбрежието в края на много голям фиорд. Заради “вътрешното” си местоположение, в града времето е най-студено. Известен е като изходна точка на прочутия маршрут Arctic Circle Trail.

Само тези 4 зодии ще се чувстват добре, ако са на изоставен остров

6. Най-северната столица в света

Нуук (столицата на Гренландия) и Рейкявик (столицата на Исландия) се състезават за титлата “най-северна столица в света”. Нуук печели само с няколко километра. Но тъй като Гренландия е част от Дания, най-северна държавна столица си остава Рейкявик. Населението на Нуук е около 16 500 жители. Градът е обитаван от различни инуитски народи, а датчаните основават съвременния град. Нуук е разположен на фиорд на фона на планина, което го прави живописен по всяко време на годината.

7. Как се стига до Гренландия?

Макар страната географски е част от континента Северна Америка, не може директно да стигнете до тук. Единствените начини са от Копенхаген или Рейкявик.

8. Без вътрешни пътища

Най-голямото летище е в единствения вътрешен град Кангерлуссуак, базирано в района на базата на американските военновъздушни сили по време на Студената война. Градовете в страната са свързани с обширна фериботна мрежа. Ако трябва да се придвижвате бързо, трябва да използвате услугите на въздушния превозвач Air Greenland, който притежава само няколко самолета и транспортни хеликоптери.
Всеки град е като остров, заобиколен от планини, вода или лед. Единственият начин да пътувате между тях е да ползвате лодка или хеликоптер.

Как човек може да оцелее на самотен остров

9. Акулите в Гренландия живеят по-дълго от хората.

Гренландските акули са най-дълголетните гръбначни животни на земята. Учени установяват, че един женски екземпляр е на 400 години. Акулите растат само с по 1 см на година и достигат полова зрялост на 150 години.

10. Северното сияние

Кангерлусуак е едно от най-подходящите дестинации за наблюдаване на зашеметяващата гледка на това естествено светлинно шоу. Небето тук е ясно 300 дни в годината, което го превръща в идеалното място, откъдето да се насладите на магията на Северното сияние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Перфектните палачинки: 10 трика, които е важно да знаете

Как се пише: абитурентски, абитуриентски или абитюрентски?

Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка?

Лоша поличба: 7 неща, които не трябва да държите у дома

Убийци на бодрост: 8 храни, които ви правят уморени и сънливи

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...