Ще познаете ли колко крачки са 1 километър?

23570
Ще познаете ли колко крачки са 1 километър?
Снимка: iStock/Guliver

Спортът е здраве и това съвсем не просто фраза. Дори ходенето пеша повлиява благоприятно общото здравословно състояние, функционирането на редица тъкани и органи в тялото, както и помага в грижата за съхраняване на младостта и поддържането на стройна фигура. Ходенето пеша е най-простичкият и лесен начин за превенция на наднорменото тегло и всички, свързани с него и произхождащи от него заболявания.  Колко километра трябва да изминете пеша на ден, за да усетите благотворното влияние на ходенето пеша? А колко крачки са 1 км.?

Ползите от ходенето пеша

Преди да се опитаме да изчислим колко крачки са 1 км. и колко километра можем да изминем за задължителните 30 минути ходене пеша дневно за добро здраве, нека видим какво казват специалистите за ползите от ходенето.

Още: 4000. Толкова крачки дневно са достатъчни, за да сме здрави - ето защо

  • Само 30 минути ходене пеша всеки ден независимо дали са едновременно, или са разделени на 3 пъти х 10 минути, могат да подобрят състоянието на сърдечно-съдовата система.
  • Ходенето е лесен начин да се поддържа здрава опорно-двигателната система – кости, стави и мускули и е превенция срещу остеопорозата, която засяга значително дамите след периода на менопауза, създавайки сериозни проблеми със здравето им.
  • Ходенето помага да се освободите от излишните калории и да стопите телесните мазнини.
  • Всяко движение включително ходенето пеша увеличава силата и издръжливостта,
  • подобрява настроението и помага при депресия.
  • Активното движение укрепва дихателната система, полезно е за хипертониците и страдащите от редица хронични заболявания.
  • Ходенето пеша е отлична превенция против развитие на диабет тип 2, както и на някои онкологични заболявания.

Ходенето не изисква специално оборудване, екип, подготовка, зала, уреди, средства и е подходящо за всяка възраст и физическо състояние. Независимо дали целенасочено ще се запишете на клуб по планинарство и ще съчетаете полезното и здравословното с приказни планински пейзажи, покорени върхове, социални контакти и изградени приятелства, или ще ходите просто до магазина пеша вместо на 4 колела, ходенето ще се отрази благотворно както на визията и самочувствието, така и на здравето ви.

Колко време трябва да ходите на ден, за да сте здрави?

Само 30 минути на ден са достатъчни, за да усетите ползите от ходенето пеша. За 30 минути с нормално темпо може да минете около 2.5 километра. Не е малко, нали? Защо да хващате такси или автобус за подобно разстояние, щом може да го изминете пеша за само половин час? Средната скорост, с която се движим като пешеходци, е 5 километра в час. Учените са я изчислили при здрав възрастен с удобно облекло, който не бърза, движи се нормално и през познати места. Подобен пешеходец ще измине около 2.5-3 километра за тези 30 минути. Колко крачки и калории ли са това?

Още: Учени опровергаха правилото за 10 000 стъпки на ден

Колко крачки са 1 км.?

Ако направите 1430 крачки с нормална големина, вие ще сте изминали 1 км. и ще сте изгорили 100 ккал.  Това е крайно недостатъчно, ако целта на ходенето е отслабване. 100 ккал се съдържат в 1 ябълка, тоест за да изгорите шоколада, който изядохте, трябва да повървите още 5 пъти по толкова – или около 6 километра общо. За въпросните 3 километра, които може да изминете за 30 минути като пешеходец, ще трябва да направите около 4200 крачки и ще изгорите около 300 ккал, които вече може да ви помогнат в борбата с излишните килограми. Ходенето само по себе си няма дави направи фиданка, но ще помогне за подобряване на здравето ви и за повишаване на издръжливостта ви в залата, където ще съумеете да изгорите излишните калории и наистина да оформите тялото си. Дори целта ви да не е по-хубава фигура, а подобряване на силата, издръжливостта и здравословното състояние, ходенето ще ви помогне да се справите.

Как изчислихме, че в 1 километър има около 1430 крачки? Всъщност това важи само за определени хора – на определена възраст и с определена височина. Ако визираме средностатистически възрастен с удобни облекло и обувки, то дължината на крачката ще бъде около 70-80 см. или 1430 крачки за един километър. Ако обаче сте по-високи, ще направите по-малко крачки, за да извървите 1 километър. Ниските хора, както и децата, имат по-малка дължина на крачката – 50 см., така че те ще трябва да направят цели около 2000 стъпки, за да изминат въпросния километър. Тоест говорим за среден брой крачки при средна височина от около 1.65-1.70 и за здрав човек на средна възраст. Страдащите от различни заболявания, облечените неподходящо ще направят много повече от посочените 1430 крачки, за да изминат 1 км. Представете си колко голяма крачка може да направите с тясна пола или с високи токове и ще разберете откъде идват съществените разлики. И все пак – всяка крачка е от значение. Започнете сега.

Източник: Betterhealth

Още: По-малко няма накъде. Ето го минимумът крачки, от които хората се нуждаят на седмица

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com