Символно значение на пролетните цветя

16311
Символно значение на пролетните цветя
Снимка: Thinkstock

Какво символизира всяко цвете? Кои цветя представляват любов, надежда, изцеление, загуба и късмет? Вижте пълния списък на цветните значения и символиката на растенията в алманаха. Независимо дали избирате букет цветя за сватба, избирате едно цвете за любим човек или засаждате градина, открийте тайния език на цветята!

Минзухар

Тъй като минзухарът е едно от първите цветя, които проникват през все още студената земя, той е известен като предвестник на топлина, светлина, жизнерадост и веселие. Понякога е наричан цвете на електрическата крушка, поради формата си преди да се развият венчелистчетата. Също така  минзухарът е символ на младостта.

Нарцис

Шест-листният нарцис символизира вяра, честност, прошка, откровеност и яснота. Интересното при това цвете е, че луковиците съдържат галантамин, химикал, използван при лечението на Алцхаймер. Числото шест е свързано с богинята Венера и представлява спокойствие, истина и баланс. В древното билколечение ароматът на нарциса е бил използван за успокояване на безпокойството.

Ябълков цвят

Празнувани от древните келти като символи на любовта, ябълковите цветове също представляват мир и дълъг живот. Както всички пролетни цветя, те напомнят как животът се обновява отново и отново, дори и пред трудностите - и в крайна сметка дава сладки, подхранващи плодове.

Иглика

Наред с въплъщаването на ново начало, нов живот и раждане, игликата се смята за символ на защита и безопасност. Иглика успешно може да се добавя към салати, да се готви като зеленчук или да се ферментира във вино. В Англия от 18-ти век билкарите са отглеждали иглики за да излекуват меланхолията, а маслото от иглика, което се втрива върху клепачите, укрепва окото като цяло.

Лале

Лалетата винаги се протягат към слънцето - затова те са станали известни като символ на приспособяване и стремеж. В същия дух се смята, че те представляват постигане на духовно осъзнаване - като практикуващите йога, те се огъват търсейки светлина. В Турция, където са били отгледани за първи път, лалетата са били считани за емблема на рая на земята или съвършената любов. Персийските и турските легенди разказват за двамата любовници Фархад и Ширин, а там, където загиват и кръвта им се стича по земята, цъфнали червени лалета.

Как и кога е най-добре да поливаме растенията вкъщи

Една от основните грижи за цветята е тяхното поливане. Всяко има своите изисквания към водата според вида и сорта. За да удължите живот...

Люляк

Люляците имат своя собствена митологична любовна история. Древногръцки мит разказва за Пан, богът на горите и полетата, и Сиринга, нимфата, която той обичал. За да го избегне, тя се превърна в люляков храст, което толкова ядоса Пан, че той разбил люляковият храст на парчета. 

Кокиче

Кокичетата символизират прераждане, невинност, надежда и съчувствие, мотиви, отразени както в белите им венчелистчета, така и в нежната, но издръжлива природа. Те могат да предизвикат сълзи в очите на тези, които са преживели сурова зима и да напомнят на тези, които се чувстват изгубени, че все още има надежда.

Сакура (черешови цветове)

Фикусът не е просто цвете! Той може да лекува болести

Може би не подозирате за лечебните свойства на вашия фикус. Той не е просто цвете! Фикусът е растение с изключителни качества, които не...

Цветята на сакурата символизират както настъпването на пролетта, така и краткостта на младостта. Въпреки че цъфтят само за кратко всяка година, те са хипнотизираща гледка.

Розовите цветя са най-често срещаните. Те символизират любовта и привързаността и биха послужили като фон за сладка пролетна романтика.

Белите цветя на сакурата, подобно на много бели цветя, символизират чистота, духовност и невинност. Присъствието им в градината на дама говори за нейния чист дух.

Момина сълза

Тези красиви малки камбановидни цветя, изключително ярки на фона на широките си зелени листа, винаги привличат вниманието. Тяхната малка форма и бял цвят символизират чистота, смирение и целомъдрие, както и наближаващо щастие. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com