Слято, полуслято и разделно писане – ето как се определя

25461
Слято, полуслято и разделно писане – ето как се определя
Снимка: iStock

Слятото, полуслятото и разделното писане в българския език се подчиняват на толкова много правила и изключения, както и особени случаи, че трудно биха били обект на една статия. Изключително честите грешки обаче, които се допускат при слято, полуслято и разделно писане, ни изправят пред предизвикателството да съберем на едно място най-основните правила, с което да ви помогнем да минимизирате риска от допускане на грешки.

Слято писане – правила

1.       Слято се пишат сложни съществителни имена, когато:

-          Сложните съществителни са съставени от различни части на речта, сред които съществителни, прилагателни имена, наречия, местоимения и др., които задължително са свързани с главната основа със съединителна гласна – паркОмясто, ценОразпис и др.

-          Първата съставка на думата, която изписваме слято, е от чужд произход – смарттелефон например, където смарт е от английската дума за умен – smart, поради което според правилото и сложното съществително се пише слято. Друг пример е минипола.

Първата част на сложното съществително е думата мини, която е с чужд произход, поради което залагаме на слято писане. Трудността при това правило произхожда от трудността понякога да определим дали първата дума има чужд произход. Някои така са залегнали в езика ни, че бъркаме произхода им и пропускаме факта, че е чужд като например „айс“, „био“, „мега“ и прочие, които често погрешно не различаваме като думи с чужд произход.

Така айскафе, биопродукт, мегаяко е правилно да се изписват слято. Тук е важно да споменем и изключението – ако тази първа дума, която е с чужд произход, се използва и самостоятелно, то правилно е не слятото, а разделното писане – евро зона например се пише разделно именно по това изключение от правилото.

Най-досадните правописни грешки в българския език

-          Пишем слято и когато подчинена основа е числително бройно име, което е изписано с букви – двуцифрен например, стогодишен и прочие. Подчертаваме още веднъж, че следва да е изписано с букви това числително име и да е бройно, защото ситуацията и правилото е различно, ако е изписано с цифри – 100-годишен например, ако е с цифри числителното се изписва полуслято.

2.       Слято се пишат сложни прилагателни имена, когато:

-          Са образувани от съчетание на прилагателно и съществително име като източноевропейски например.

-          Слято пишем и ако първата част е наречие и пояснява втората част, която пък  е прилагателно име или причастие като например високопроходим. Тук обикновено се допускат много грешки, като една от трудностите е да се определи дали първата част е прилагателно, дали пояснява втората и дали тя е причастие например.

-          Сложни прилагателни имена, които сдържат числително и съществително име, като числителното е изписано с букви – например тристаен.

-          Слято пишем и прилагателните, които са образувани от съществително и прилагателно, като подчинената основа е първа и предхожда водещата като например вътрешнополитически – от вътрешна политика, тоест от политика – главата част, която е вътрешна – второстепенна и поясняваща част, която стои пред главната в сложното прилагателно име.

-          Слято пишем и когато подчинената основа е наречие, което е свързано с главната със съединителна гласна – яркозелен например е типичен пример за това правило.

Слято се пишат още:

-          предлози, образувани от предлог и наречие като „оттатък“,

-          съчетания от два предлога като „вдън“,

-          когато имаме частица не, употребена с прилагателни имена и причастията, които се употребяват като прилагателни като „непроверен“.

Естествено не претендираме за изчерпателност. Има и други случаи на слято писане, които ще прескочим, за да отделим мъничко внимание и на полуслятото писане.

Полуслято писане – правила

Когато обсъждаме правилата за слято, полуслято и разделно писане, особено място следва да отделим за тези, които определят полуслятото писане, тъй като са едни от най-често грешените.

Полуслято се пишат:

-          Прилагателни и съществителни имена, както и наречия, при които частите, които образуват думата, са равноправни в смислово отношение помежду си като жълто-зелен например.

-          Комбинация от букви и цифри като Миг-67 примерно.

-          Частиците за сравнение по и най като по-красив, най-гиздав.

-          Прилагателни, които съдържат две собствени имена като Крали-Марков.

-          Сложни числителни имена, образувани от основите на две числителни имена, с които се бележи приблизително количество като седем-осем например.

-          Сложни наречия, които съчетават две наречия в себе си като живо-здраво, както и повтарящи се наречия като бързо-бързо.

-          Когато като в подчинена основа е използвана буква, сложната дума се пише полуслято например Г-образен.

-          Когато сложните прилагателни имена са образувани от две прилагателни имена като гръцко-български.

-          Неопределителни местоимения и наречия, които са образувани с частиците –що,

-еди, -годе като що-годе.

Трудностите идват и от определянето дадена дума неопределително местоимение ли е, наречие ли е, числително ли е прочие, тъй като възрастните ги използват интуитивно, без да се замислят каква част на речта са.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

3.       Разделно писане

Най-честите случаи на разделно писане са:

-          съставни числителни имена, както са думите двадесет и пет години, тридесет и три и прочие,

-          думи, съставени от две съществителни имена, при които първото може да се членува като художник илюстратор – можем да кажем художникът илюстратор, но не и художник илюстраторът,

-          съчетания от буквено съкращение и съществително име като БНТ програма,

-          наименования, при които подчинената съставка е от чужд произход и във времето се е наложила като самостоятелна дума като рок концерт.

Ако се колебаете за правилата за слято, полуслято и разделно писане, не се притеснявайте да погледнете речника и да потърсите информация или помощ, така познанията се увеличават, а рискът от грешки се минимизира. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?
Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Игнорирането на хора, които ни дразнят, може да е предизвикателство, но често е необходимо умение за поддържане на спокойствие и здрави взаимоотношения....