Спането по гръб е най-полезно, но какво трябва да знаем за него

11666
Спането по гръб е най-полезно, но какво трябва да знаем за него
Снимка: iStock/Guliver

По време на сън сменяме различни позиции – настрани, по корем, по гръб. Заспиваме в една поза и се събуждаме в друга. Всяка си има своите предимства и те далеч не са свързани само с удобството и спокойния сън. Днес ще поговорим за спането по гръб – защо то е най-полезно и какво трябва да знаем за него.

Ако се чувствате най-комфортно, докато спите по гръб, хубаво е да обърнете внимание на възглавницата. Тя трябва да е леко висока, за да може вратът ви да бъде повдигнат в тази поза. Ако изберете ниска възглавница, която да поддържа врата на нивото на гърба, може да се получат схващания, които да предизвикат проблеми с гърба и врата. Това е важно и ако получавате киселини. По-високата възглавница ще помогне на стомаха да бъде спокоен и ще предотврати попадане на киселини в хранопровода. Така че – за спокоен и пълноценен сън спете по гръб върху малко повдигната възглавница.

12 хитри начина да заспиваш по-лесно

Мнозина страдат от проблеми при заспиване и търсят ефикасни начини да си осигурят спокоен сън и безпроблемно заспиване веднага след ляг...

Не си лягайте на пълен стомах, това важи за всяка позиция, особено за спането по гръб. Щом бива погълната, храната има нужда от четири часа да се усвоите в стомаха. Освен това, ако преядете или хапнете по-тежка храна, това ще попречи на спокойния ви сън по гръб. Може да получите киселини, тежест в стомаха, подуване, газове и подобни неразположения.

Купете си хубав матрак – ще учудите колко много може да повлияе върху съня и здравето матрака на леглото. Благодарение на него може да се избавите от болките в гърба и кръста. Спането по гръб върху качествен матрак, който да помага да мускулите и костите да релаксират, е едно от задължително неща, които трябва да притежавате, за да се погрижите за здравето и пълноценния си сън. Ако до този момент сте се мъчили да спите върху неудобен матрак, съветваме ви да промените това възможно най-скоро.

Хитър трик за елиминирате на схващане или болка в кръста при спане по гръб е да поставите възглавница под коленете. Това ще позволи на ставите и мускулите да се отпуснат и ще ви гарантира събуждане с усмивка на уста. Няма да страдате от каквото и да е неразположение в тялото, дори ще се чувствате изключително удобно. Толкова ще свикнете с възглавничката, че ще я търсите всяка вечер преди лягане, ако не е наоколо. Подарете си почивка по време на сън, особено ако ежедневието ви е много натоварено. Това ще повлияе положително върху тялото и цялостното здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com