Спряха турските сапунки в Саудитска Арабия, последва вълна от оплаквания

2293
Спряха турските сапунки в Саудитска Арабия, последва вълна от оплаквания
Снимка: iStock/Guliver

Телевизионният оператор MBC, който е саудитска собственост, спря да излъчва турски сапунени опери, заяви говорител на телевизията, което предизвика вълна от жалейки в социалните мрежи.

МВС заяви, че решението, което идва на фона на напрежението между Анкара и някои арабски държави от Персийския залив, има за цел да популяризира арабското съдържание, пише БГНЕС.

Как се снимат сапунките (ВИДЕО)

Отдавна и в България сапунките се превърнаха в горчива реалност. Е, за някои е и сладка, но в Actualno.com още не сме стигнали точно та...

"Ще се опитаме да заменим турските сапунени сериали с арабски драми с първокласно качество, които въплъщават ценностите и традициите на региона", заяви говорителят на MBC Мазен Хайек пред АФП.

Сателитната мрежа дръпна преди четири дни щепсела на турските сапунени сериали, дублирани на арабски, които отдавна са хитови в Близкия изток.

Саудитска Арабия и съюзникът ѝ Обединените арабски емирства обвиняват Турция, че подкрепя ислямистки групи като Мюсюлманското братство. Турция също така застана зад Катар в продължаващия девет месеца разрив на емирството със Саудитска Арабия и нейните съюзници поради твърденията, че тя също подкрепя ислямистки групи и е твърде близо до Иран.

Но Хайек настоява, че решението на мрежата да спре средно шест часа на ден турски програмни – по средата на сериалите - се дължи на икономически и културни съображения. Средната производствена цена за един час арабска драма е между 40 000 и 100 000 долара в сравнение с 250 000 долара за турски сапунени сериали, каза той.

Турция е на второ място в света по износ на сериали

Близо 100 държави по света гледат турски сериали, с което страната се нарежда на второ място по износ на такива продукции след САЩ. ...

"Предизвикателството сега е запълване на вакуума от турски сапунени сериали с качествени арабски. Инвестираме в алтернативно съдържание", каза Хайек. Той допълни, че турските сапунени сериали били истински хит сред домакините.

"За някои хора това ще бъде като спиране на живота,“ написа в Twitter разочарована почитателка. Друг потребител на мрежата пък написа: "Ако ме видите сега, аз съм с високо кръвно налягане, повишено ниво на кръвната захар".

МВС е контролирана от саудитския бизнесмен Уалид ал-Ибрахим, който беше сред задържаните по време на продължилата три месеца сага, свързана с корупцията в саудитското кралство. В. Financial Times писа, че властите са му наредили да предаде контролния пакет акции в МВС, за да го освободят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com