Стареенето наистина изкривява възприятието на времето

9208
Стареенето наистина изкривява възприятието на времето
Снимка: Thinkstock

Стареенето наистина ни кара да смятаме, че времето върви по-бързо, отколкото на младини, тъй като нашият мозък бавно обединява звуковата и визуалната информация. Това може да обясни защо възрастните хора имат по-лоша реакция, става ясно от статия, публикувана в сп. Experimental Brain Research.

"За да разбере какво се случва около нас, мозъкът трябва бързо да реши да обединява или да не обединява данните от различни източници на информация. Мозъкът на възрастните хора се справя зле с такава задача, което може да обясни защо те нерядко губят нишката на разговора по време на диалог с други хора, изпитват трудности при шофирането на кола или просто зле поддържат баланса на тялото при ходене", казва Майкъл Барнет-Коуан от университета на Ватерло (Канада).

Откриха препарат срещу стареене

Следващата година започват тестове на апарат, способен да удължава човешкия живот до 120 години, съобщава The Telegraph. Вече е доказа...

Ученият и колегите му стигнали до този извод, наблюдавайки реакцията на няколко десетки млади и възрастни доброволци на два типа дразнители – бели кръгове на екрана на монитора и звукови сигнали. Обикновено те се извеждали на двойки – в някои случаи участниците в опитите виждали или два кръга, или чували звук и виждали кръг, или чували два различни звука.

Задачата на доброволците се състояла в това да определят дали двете събития са се случили едновременно, или не, за което имали три секунди, през които трябвало да натиснат един от два бутона на специален пулт.

Както показал експериментът, хората на възраст 50-60 години започват доста често да бъркат и по-дълго да мислят в сравнение с младите хора в случаите, когато им се налага да възприемат едновременно и визуални, и звукови сигнали. Това се проявява особено в случаите, когато учените ги приканвали да си спомнят кой от дразнителите се е появил на екрана или е прозвучал от колонките пръв и кой е бил втори.

Съдейки по забавянето в реакцията на възрастните хора на смесените сигнали, техният мозък очевидно по-зле се справял със "слепването" на различни типове информация в една картина. Това според учените обяснява защо възрастните хора смятат, че времето започва да тече по-бързо за тях, тъй като техният мозък не успява да интегрира разнородна информация в една "видеоредица".

Уникално лекарство забавя стареенето

Учени от Нюйоркската медицинска школа "Алберт Айнщайн" са разработили лекарство, което забавя стареенето. Резултатът е получен след ред...

Според учените този проблем, който може да обясни застрашеността на възрастните хора от катастрофи при шофиране, може да се пребори с използването на специални компютърни игри и други похвати, трениращи реакцията и усилващи обмена на информация между различните мозъчни отдели.

Подобни мерки се явяват изключително важни за здравето на населението на Земята, тъй като цялото човечество бързо застарява, заключават изследователите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com