Страхотен метод, с който да следите състоянието на сърцето си

16545
Страхотен метод, с който да следите състоянието на сърцето си
Снимка: iStock/Guliver

Сърцето е основен орган, важен за поддържането на жизненоважни функции и трябва да се следи редовно. Не пропускайте профилактични прегледи, правете си изследвания, ако смятате, че нещо не е наред. Не подценявайте всеки симптом, защото е важно сърцето ви да бъде здраво и ви евентуален проблем да се вземат мерки веднага.

Имайте предвид, че някои сърдечни проблеми няма да подскажат за съществуването си, освен ако не си направите изследвания. Може да проверите дали всичко е наред с един лесен тест. Сипете в съд студена вода, може да добавите и лед. Потопете ръцете си за 30 секунди и извадете. Ако пръстите ви са бледи, имате проблем с кръвообращението.

Колко е здраво сърцето ви могат да определят редица фактори – гени и наследственост, тегло, възраст, физическа активност, хранене, стрес и т.н. Когато има някакви проблеми, те първо се появяват при кръвоносните съдове в носа, ушите или по върховете на пръстите ви. Може да има недобро кръвоснабдяване или да изгубите чувствителност. Добрата новина е, че може да подобрите кръвоснабдяването с храната, която приемате.

Когато се храните балансирано и с подходящите храни, може да намалите нивата на лошия холестерол, да нормализирате кръвното налягане и кръвната захар, да намалите телесната си маса и мазнините. Всичко това води до положително въздействие върху сърцето.

Включете в менюто си риба. Тя е изключително полезна, особено видовете, съдържащи омега-3 мастни киселини – сьомга, скумрия, риба тон и други. Смята се, че трябва да хапвате риба поне веднъж седмично. Консумацията ѝ намалява риска от инсулт.

Ограничете вредните мазнини от менюто си. Тях може да откриете в пържените храни, сосовете, маслото и маргарина, захарни и тестени изделия, бързи храни и сладкиши. Овкусявайте салатите със зехтин и използвайте фъстъчено масло.

Всички животински храни съдържат холестерол, ето защо те трябва да се избягват от хората със сърдечни проблеми и да се ограничат от здравите като профилактична мярка. За да бъде сърцето ви здраво, хапвайте повече бобови и зърнени култури, зеленчуци и плодове.

Ако ви се хапват макаронени и тестени изделия, нека бъдат пълнозърнести. Може да хапвате и сладки картофи. Избягвайте бялото брашно и бялата захар.

Може да хапвате белтъчини, но не прекалявайте с консумацията им, защото могат да усложнят или предизвикат сърдечен проблем.

Важно е да не гладувате, защото това влошава сърдечната работа. Хранете се регулярно и здравословно. Създайте си хранителен режим, който да спазвате. Допустимо е да хапвате 5-6 пъти дневно малки порции. Ограничете и консумацията на сол. Не забравяйте да пиете много вода и течности, за да поддържате организма хидратиран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com