Странни хранителни маниери по света

22492
Странни хранителни маниери по света

Всяка държава има различна култура и кухня. Понякога чуждите хранителни навици изглеждат меко казано странни и неприятни, но друг път може и да се окажат свежо приключение в рамките на ваканцията.

Ето някои от най-странните хранителни маниери на народи от цял свят.

Глобалното затопляне може да доведе до недостиг на храна до 2040 г.

Световната банка предупреди, че глобалното затопляне може да причини сериозни трудности, които ще усети цяло едно поколение, като най...

Според културата в Афганистан гостите трябва да започнат да се хранят първи, да изядат най-много и да седнат най-далеч от вратата. Гостите, които случайно изпуснат парче хляб на пода на стаята, трябва да го вдигнат, да го целунат и да го докоснат до челото си, преди да го върнат на масата. И както в страните от Близкия Изток, Африка и Индия, храната се взима само с дясна ръка, тъй като много хора използват лявата си ръка за бърсане при ходене до тоалетна.

Японците имат репутация на народ с изтънчени и префинени хранителни маниери. Тези правила обаче не се отнасят до яденето на супи с нудъли, вид тънки спагети, при което сърбането е знак за признание по отношение на готварските умения на своите домакини.

В някои части на Перу, Аржентина, Чили и Боливия хранещите се отдават своята чест на индийския еквивалент на майката Земя, като изливат част от напитката си на земята и казват ‘Para la Pachamama’. Този ритуал се нарича ‘ch’alla’.

Китайците имат разнообразие от правила и забрани, които трябва да се спазват по време на хранене. Повечето от тях са свързани с държането на клечките за хранене. Те трябва да се държат с дясната ръка, не трябва да се насочват директно в посока на някого, с тях не трябва да се барабани, те не трябва да се развяват хаотично. Когато не се използват, клечките се поставят върху чинията. Не завирайте клечките в храната си и никога не ги забивайте в купичката с ориз, защото това е лош символ.

Как да направим вкусната скара по-здравословна

Лятото дойде, а това означава, че откриваме сезона на кебапчетата и кюфтета, приготвени на барбекю. Те не са от най-здравословните хран...

В някои части на Етиопия съществува традиция, наречена ‘gursha’, която изисква хората да се хранят един-друг с голи ръце. Хората, включително гостите на дома, сядат в кръг на пода, а в средата е поставена малка маса. Домакините загребват от храната с една ръка и я вкарват в устата на седящия до тях, а след това и в устата на другите хранещи се. Когато всички са хапнали, процедурата се повтаря от седящия до домакините.

В селските региони на Замбия е възприет странен начин да се събуди апетит у хранещите се – за предястие се сервират сушени мишки, като трябва да започнете да ядете мишката откъм главата и да се насочите към тялото, но никога да не ядете опашката,  защото тя се ползва за почистване на зъбите, пише idi.bg. Африканците смятат, че бозайниците са богати на протеини, а освен това са достъпни за бедните.

Монголските хранителни маниери са тясно свързани с номадския начин на живот на монголците. Тъй като работата на животновъдите никога не свършва, местните не разполагат с маси, на които да се хранят, а съобразяват действията си с природата. Ако хората се съберат, за да се хранят, правилата диктуват жената да даде на мъжа си първата хапка храна, ‘deej’, а гостите и всички хранещи се трябва да поемат храната с дясната си ръка. Ако сте се нахранили и не искате да ви сипват повече храна, трябва да поставите ръка върху купата за хранене.

Пускат печен чипс на българския пазар

Непосредствено преди летния сезон Стар Фудс България (част от групата на PepsiCo) стартира дистрибуцията на печен чипс със 70% по-ниско...

В някои части на Корея е възприето за маниер да се изплюват костите на сготвената риба върху масата или директно върху пода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com