Странни научни експерименти, които ще ви изненадат

6733
Странни научни експерименти, които ще ви изненадат
Снимка: Getty Images/Guliver

Изкуствен мозък.

През август 2021 г. група учени направиха вълнуващо и шокиращо съобщение. Те обявиха, че са успели да създадат успешно в лабораторни условия миниатюрен човешки мозък заедно с чифт светлочувствителни очи. Моделът на мозък се нарича органоид и бил създаден чрез превръщане на стволови клетки в нервна тъкан.

След това бил стимулиран с химически препарати, за да образува малки „очни чаши", пълни със светлочувствителни клетки. Миниатюрният мозък имал размери 2-3 милиметра и живял в лабораторията в продължение на 10 месеца. Органоидът няма кръвоносна система, така че растежът му до нормални размери е невъзможен.

За в бъдеще органоидите могат да бъдат невероятно полезни с цел потенциалното разработване на лекарства против заболявания, които причиняват слепота. Учените побързаха да уверят журналистите и научната общност, че по време на експеримента са спазвани напълно нормите на научната и общочовешката етика. Независимо, че е модел на мозък, органоидът няма достатъчна невронална плътност, поради което не е в състояние да „осъзнае“ какво се случва.

Факти, които звучат като измишльотина – но са истина!

Превръщане на водата в златист метал.

Учените успели да превърнат водата в метал, който прилича на злато и има висока електрическа проводимост. За да направят това, изследователите използвали капка от особена натриево-калиева сплав, която изложили на водна пара – което било сторено с с помощта на специален апарат. По време на експеримента парата се кондензирала в тънка плака около капката.

Натрият и калият се разтворили във водата, придавайки й метални свойства, което направило възможно постигането на равномерен златист цвят. Геофизиците са уверени, че изследването ще даде ключово разбиране за планетите-гиганти Нептун и Уран, които са под високо налягане и където процесът на превръщане на водорода в метал протича естествено.

Враните разбират концепцията за нула.

Германски изследователи успяха да открият, че някои врани са в състояние да разпознаят числото нула като стойност. За да се осъзнае това, е необходимо достатъчно високо ниво на интелигентност. На враните, които били тествани, са показани монитори с различен брой точки. Невроните в мозъка на птиците показали как те разбират, че нулата сама по себе си не означава нищо – или, по-точно казано, означава именно „нищо“. Понякога птиците правят грешката да вярват, че нулата всъщност е равна на единица. Интересното е, че самите хора дълго време нямали нито разбиране, нито цифра за изразяване на нулата като математическа стойност.

Изобретения, които използваме не по предназначение

Светещи растения. Руски учени успяха да създадат първите в света светещи растения. Зеленото сияние идва от листата, корените и цветовете. То се вижда перфектно с просто око. Може също така да бъде заснето с камера. Тази необичайна особеност изобщо не пречи на растенията да растат и да се развиват.

Експериментът е станал възможен благодарение на старателното изследване на свойствата на естествената биолуминесценция. Изследователите открили, че гъбичната луминесценция може лесно да се пренесе върху едно растение. В близко бъдеще те ще могат да използват сиянието за наблюдение на вътрешните процеси в растенията. То може да се използва и за създаване на светещи цветя, дървета и други декоративни растения, които ще станат великолепно декоративно допълнение в интериора на всеки дом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Ядат ли се листата на червеното цвекло?
Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Както е добре известно, желязото е основен минерал за здравето на човешкия организъм. Неговата основна функция е да пренася кислород чрез...