Струва стотинки, но помага при киселини, настинки и кожни проблеми

23944
Струва стотинки, но помага при киселини, настинки и кожни проблеми
Снимка: iStock/Guliver

Содата за хляб може да се използва като домашен почистващ препарат или като омекотяваща добавка за пране. Това обаче не е всичко. Терапевтичните свойства на содата за хляб също заслужават да бъдат оценени. Това вещество помага в борбата с акнето, инфекциите и гъбичките, наред с други неща. По-долу ще намерите още приложения на содата. Вижте защо си струва да я държите в домашната си аптечка.   

Свойства и приложения на содата за хляб

Содата за хляб, или натриев бикарбонат, е вещество с много богата история. Тя е открита от жителите на колониална Америка, които са оценили широкия ѝ спектър на употреба. 

Ще откриете сода за хляб по рафтовете на магазините, непосредствено до подправките и добавките за сладкиши, но употребата ѝ далеч надхвърля хранителната индустрия. Освен като хранителна добавка, содата може да се използва и като домашен почистващ препарат или омекотяваща добавка за пране. 

Содената вода може да се използва за измиване на листата на домашните растения, като ги прави по-лъскави. Ако се добави във ваза, тя ще удължи свежестта на отрязаните букети. 

В градината содата за хляб може да се използва като естествен репелент срещу мравки. Содата има и мощни лечебни свойства, така че си струва да я държите в домашната си аптечка. По-долу са изброени лечебните приложения на содата за хляб.

Содата за хляб помага за поддържане на свеж дъх

Содата за хляб ще ви подейства отлично като средство за изплакване на устата. Просто добавете една чаена лъжичка сода за хляб към чаша вода и изплакнете устата си с тази отвара. Содата за хляб е полезна за убиване на миризмата на чесън и лук.

Внимавайте: Никога не почиствайте тези материали със сода за хляб

Сода за хляб при настинки

Содата за хляб има антибактериални и бактериостатични свойства, така че е идеална като естествено средство за лечение на настинка или възпалено гърло. За тази цел тя може да се използва като гаргара или като съставка в домашните инхалации. Содата може да се използва и за приготвяне на капки за нос. 

Всичко, от което се нуждаете, е малко сода (1/5 чаена лъжичка) и една супена лъжица вода. Тази отвара може да се използва 3 пъти дневно. Не забравяйте да не поставяте повече от 2-3 капки от такава смес в носа.

Сода за хляб при киселини

Содата за хляб неутрализира солната киселина и затова може да се използва и при киселини и лошо храносмилане. Все пак е добре да запомните, че това вещество носи само временно облекчение. Содата за хляб няма да излекува киселините и стомашните проблеми, затова трябва да се обърнете към лекар, ако имате повтарящи се проблеми.

Сода за хляб при кожни проблеми

Содата за хляб действа добре и при кожни проблеми. Благодарение на антибактериалните си свойства тя може да се използва като помощно средство, особено при акне. Най-добре е да приготвите маска за тази цел. 

Просто смесете 2-3 чаени лъжички сода с малко вода. Мехлемът трябва да е с по-гъста консистенция, за да не се стича от лицето. Ако искате да постигнете по-интензивен и подхранващ ефект, можете да добавите към маската няколко капки натурални масла, например масло от чай, макадамия, кокос или малинови семена.

Със сода за хляб може да постигнете ЧУДЕСА в дома си

Сода за хляб при гъбички

Друго приложение на содата за хляб е при кожни заболявания. Содата за хляб има фунгицидни свойства, така че може да бъде добро допълнение към лечението на кожна кандидоза. 

Смесете 2-3 чаени лъжички сода за хляб с малко сода и нанесете върху засегнатите участъци. След около 10 минути внимателно масажирайте кожата, след което е необходимо да изплакнете с вода останалата утайка. 

Изгарянията също могат да бъдат третирани по подобен начин. Не забравяйте обаче да не прилагате сода за хляб върху отворени рани.

Сода за хляб за кожата и косата

Содата за хляб ще ви подейства добре не само като гореспоменатата маска за лице. Веществото може да се използва и като скраб за тяло или почистващ гел за лице. Благодарение на почистващите си свойства содата за хляб помага да се отървете и от пърхота. 

Друго приложение е в грижата за ноктите. Измиването на ръцете с малко сода за хляб помага за поддържане на хигиената в труднодостъпните зони и омекотява кожичките, което е изключително важно за последващия маникюр. 

Не всеки знае също, че содата успешно замества много популярния напоследък сух шампоан. Това е продукт, който е идеален за случаите, когато косата ни не е от най-свежите и нямаме достатъчно време да я измием. Всичко, което трябва да направите, е да поръсите сода върху косата си и да я масажирате известно време. След това е необходимо старателно да изчеткате праха, който остава върху косата. Това ви позволява да се наслаждавате на свежа прическа в продължение на няколко часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com