Супа и чорба - знаете ли каква е разликата?

52485
Супа и чорба - знаете ли каква е разликата?
Снимка: iStock

Супата е изключително полезна храна, която може да ви помогне да си набавите нужните течности на организма, да се заситите с по-малко храна, следователно да свалите излишните килограми, както и да се стоплите в мразовитите зимни дни.

Тя съдържа зеленчуци, богати на витамини и минерали, както и месо, което е ценен източник на белтъчини. Не е случайно, че е сред най-полезните ястия, които можете да поднесете на трапезата си.

Всички на масата ще останат шокирани колко е вкусна тази супа

Внимавайте обаче с крем-супата – там всичко е пасирано, венците и зъбите ви бездействат, тя не е особено полезна и за стомашно-чревния тракт – прави го мързелив. Предпочитайте супа с нарязани зеленчуци, богати на фибри. А чорбата? Между супа и чорба каква е разликата и има ли такава? Полезна ли е също толкова чорбата, колкото супата? А дали не говорим за едно и също ястие?

Какво е супа?

Наименованието на супата идва от френски език – soupe. По дефиниция това е ястие с преобладаваща течна част, при което за основа служат бульони, мляко – прясно или кисело, плодови, зеленчукови и зърнени отвари, зелев сок. Има и супи, които не се варят – супите с разредено кисело мляко и зелев сок – студените супи. Да, тараторът всъщност е супа. Към някои супи се добавят запръжка или застройка, а най-общо супите биват: зеленчукова, местна, рибна, студена, гъбена, крем-супа.

Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат супа с месо

Какво е чорба?

Разбирайки какво е чорба, ще разберем и дали тя е другото име на супа, или е отделно ястие. Чорбата е традиционно ястие за кухнята на балканските народи. Тя е подобна на супата по дефиниция е вид ястие, приготвено чрез термична обработка на месо, зеленчуци, риба и др., но името ѝ произхожда от персийски език, като в България се счита за привнесена от тюркски език. След като чорбата и супата толкова много си приличат и по дефиниция, и по съставки, и по начин на приготвяне и консумация, те едно и също ястие ли са? Между супа и чорба каква е разликата?

Разлика между супа и чорба

Ключовата разлика между супа и чорба се състои в една стъпка, която готвачите предприемат, преди да свалят чорбата от котлона – запържват я с мазнина, червен пипер и брашно за сгъстяване и овкусяване няколко минути, преди да е готова. Именно този подход и тази стъпка в края на приготвянето е ключовата разлика между двете ястия. На Балканите се прави разлика между двете ястия, макар да има села, в които чорба и супа се използват като синоними и с тях се означава едно и също ястие. Внимавайте с чорбите, ако имате стомашни проблеми, тъй като запържването не е благоприятно за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com