Сънят може да покаже наличие на висок холестерол

8669
Сънят може да покаже наличие на висок холестерол
Снимка: iStock

Добрият сън е основен компонент на здравословния начин на живот. По време на сън тялото се възстановява и съхранява енергията за следващия ден. Проблемите със съня могат да показват редица заболявания, но едно от най-неприятните може да бъде наличието на висок холестерол. Тези проблеми се разглеждат от учените като ранен знак за проблем.

Характеристиките на съня, които говорят за висок холестерол, съобщава Medikforum, позовавайки се на британския фармацевт Доналд Грант. Специалистът отбеляза, че един от ранните признаци на висок холестерол може да бъде трудното заспиване или твърде дълият сън при човек.

Какво е сънна инерция? Случвало ли ви се е да се събудите кисели и изморени?

Чувството на отпадналост и лошото настроение при събуждане са често срещани при хора, страдащи от инерция на съня. Това е състоянието п...

Грант цитира мащабно проучване, публикувано в списание Sleep. Авторите на тази работа установяват, че недостатъчният или твърде дългият сън оказват негативно влияние върху нивото на липидите и триглицеридите (мастни компоненти) в кръвта. Учените са тествали приблизително 4000 души, сред които 1666 мъже и 2329 жени на възраст над двадесет години. Резултатите показват, че сънят по-малко от пет часа е пряко свързан с повишаване на триглицеридите.

В същото време Доналд Грант подчертава, че подобни характеристики на съня могат да бъдат свързани не само с високи нива на холестерол. Въпреки това, фармацевтът добавя, че ако има проблеми със заспиването или наличието на прекомерно дълъг сън, хората определено трябва да помислят сериозно да си направят необходимите изследвания.

Освен на база характеристиките на съня, за налчие на висок холестерол може да се съди и при симптоми, които се появяват по кожата.

В ранните етапи хората с висок холестерол често страдат от нарушения в притока на кръв, което прави кожата им суха и сърбяща. Обикновено се появява на краката, стъпалата и глезените. Освен това, забавя растежа на ноктите.

С чорапи или без чорапи – как да лягаме в леглото?

Много хора не понасят чорапите по време на сън, други ги считат за проява на лош вкус в леглото. Изследванията обаче показват, че чорап...

В началото тези симптоми не са много забележими и не причиняват сериозен дискомфорт, но с течение на времето пациентът започва да изпитва по-сериозни симптоми.

Тъй като здравето се влошава, кожата става пигментирана и доста по-плътна. Често има зачервяване и подуване.

Лекарите отбелязват, че ранното откриване и лечение на заболяването е изключително важно, тъй като в напреднали случаи пациентите ще се нуждаят от хирургическа интервенция.

Добре е при наличие на подобни симптоми да се консултирате със специалист, а не да разчитате на самолечение. Кардиологът Тамаз Гаглошвили сподели каква грешка правят хората, когато се опитват да намалят нивата на холестерола в кръвта си с помощта на популярна хранителна добавка - червеният ферментирал ориз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com