Съвети, с които да направите сандвича по-здравословен

2096
Съвети, с които да направите сандвича по-здравословен
Снимка: iStock

Когато имаме малко време, за да си направим закуска за нас и на малките, когато трябва да ядем далеч от дома или просто когато не ни се готви твърде много, сандвичите се превръщат в много случаи в решение, до което прибягваме по всяко време на деня. Възможно ли е да се насладите на тези закуски по здравословен начин? С други думи с какво трябва да се съобразим, за да бъдат сандвичите, които приготвяме, балансирано хранене?

Какво е здравословна закуска?

Здравословният сандвич е този, който е в състояние да осигури хранителните вещества, които бихме намерили в редовното хранене по отношение на протеини, липиди, витамини, минерали и фибри. Освен това тези хранителни вещества трябва да се разпределят по балансиран начин.

За да приготвим здравословен сандвич, можем да вземем предвид поредица от съвети.

Изберете добър хляб

5 трика, с които може да направите сутрешния сандвич много по-здравословен

Ако има нещо, което не трябва да пропускаме всеки ден, това е закуската. До голяма степен от нея зависи колко енергия ще имаме, в какво...

Хлябът е основен елемент от сандвича, затова трябва да обърнем специално внимание при избора му. За предпочитане е да изберете сортове хляб, богати на фибри и микроелементи: приготвен с пълнозърнести храни, със семена, пълнозърнести хлябове и др.

Този вид хляб осигурява енергия, която тялото използва по-бавно. Освен това фибрите, които съдържат, са много здравословни.

Сезонни продукти

Ако при готвене вземем предвид продуктите, които са сезонни, защо да не направим същото, когато приготвяме сандвич? Зеленчуци като домати, краставици, тиквички, различни сортове марули, чушки или дори някои плодове, като ягоди, са фантастичен избор за придружаване на други съставки в нашия сандвич.

Здравословни мазнини

Пролетен сандвич - закуската, от която имате нужда

В тази статия ще споделим с вас една перфектна рецепта за закуска.  Продукти: 1 партида веганска салата от нахут (вижте по-долу)...

За да има по-голяма хранителна стойност нашият сандвич, ще се опитаме да ограничим използването на мастни съставки и при всички случаи ще изберем тези, които са по-здравословни. Например, добрата доза екстра върджин зехтин осигурява множество ползи за тялото ни и в допълнение ще подобри крайния резултат от нашия сандвич.

Можем също да добавим резенчета авокадо в правилната точка на зрялост, за да осигурим здравословни мазнини.

Добавете протеин

Нашият сандвич също трябва да съдържа достатъчно протеин, за да избегнем риска от глад скоро след хранене.

Яйца, пиле, рибни консерви, шунка или колбаси с ниско съдържание на мазнини и сол (и ако е възможно приготвени у дома с качествени меса) са фантастични варианти за нашата здравословна закуска под формата на „сандвич“.

Здравословното може да е приятно и забавно

Когато чуем думата „здравословно“, вече в главата ни изникват асоциации с типичните скучни съвети, които ви се струват една...

Внимание към пропорциите

Ако нашият сандвич ще бъде основното ястие, ще трябва да вземем предвид, че има правилна пропорция на хранителни вещества.

По този начин хлябът трябва да е около 60 или 80 грама и ще се опитаме да осигурим подобно количество качествен протеин, без да забравяме да добавим тази част от зеленчуците (около 50 грама), за да е правилно снабдяването с витамини. Освен това можем да добавим малко семки или сушени плодове.

Следвайки тези съвети, можем да се насладим на здравословна закуска без угризения на съвестта. Сигурно ще си оближете пръстите след това!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите си

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?
Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Какво да направите, ако приятелят ви е достатъчно голям, но може да ви бъде баща? Приятели и роднини те гледат накриво, защото гаджето ти е по-близо...