Съвети за безопасно шофиране в дъжд

4360
Съвети за безопасно шофиране в дъжд
Снимка: iStock/Guliver

Дъждът и мокрите пътища са може би най-лошите условия, с които повечето шофьори се сблъскват редовно. Опасностите и рисковете се увеличават винаги, когато започне да вали, или дори ако пътищата все още са мокри от скорошен дъжд. Много шофьори просто намаляват скоростта като единствена предпазна мярка, когато започне да вали. Въпреки че намаляването на скоростта е важен елемент от това как да шофирате безопасно в мокри условия, има няколко други техники или съображения, които шофьорите трябва да имат предвид, когато шофират в дъжд.

1. ШОФИРАЙТЕ С ЧИСТ И ПОДГОТВЕН АВТОМОБИЛ 

Когато видимостта е ограничена от мокрото време, е важно самият автомобил да не пречи на видимостта ви. Веднъж месечно почиствайте предното стъкло и прозорците, и проверявайте за износени пера на чистачките. Веднъж седмично проверявайте нивото на течността за измиване. Също така е добре да правите бърза проверка на фаровете, задните светлини, мигачите и гумите, преди да потеглите с автомобила ви. С дъжд или без, ако шофирате без сигнални светлини, вие представлявате опасност.

5 съвета, които всички шофьори трябва да знаят тази зима!

2. ОПРЕДЕЛЕТЕ МАРШРУТ

Отделете малко време и за маршрута си. Ако той ви води през ниско разположени мостови подлези или покрай канавки, склонни към наводнения, може би е добър ден да поемете през по-дълъг, но по-сигурен път.

3. ВКЛЮЧЕТЕ СВЕТЛИНИТЕ

Идеята на фаровете е другите хора да ви виждат. Когато включите фаровете и задните светлини се включат, вие идентифицирате четирите ъгъла на автомобила. Не е необходимо обаче да включвате дългите светлини. По-ярката светлина само ще се отразява от мокри повърхности, ще се отразява обратно в очите ви и ще дразни другите водачи.

Безопасно шофиране през зимата – практични съвети

4. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА

Оставете поне пет секунди разстояние за следване между собствения си автомобил и този отпред, и не мислете обявеното ограничение на скоростта за безопасно. Скоростта, посочена отстрани на магистралата, е максималната скорост за перфектно време и перфектни пътни условия, така че ако пътят е мокър, тя може да е твърде висока за съществуващите условия. И не забравяйте: никога не използвайте круиз контрол на мокри пътища. При круиз контрол, автоматичното ускорение може да доведе до загуба на контрол над автомобила, когато гумите възвърнат сцеплението си.

5. НЕ НАВЛИЗАЙТЕ ТВЪРДЕ ДЪЛБОКО

Ако водата покрива маркировката на пътя, значи е твърде много, за да се шофира по нея. Според експерти можете да загубите контрол при едва три сантиметра вода на пътя. И дори да успеете да запазите контрол, по-голямо превозно средство може да избута част от тази вода под автомобила ви, което да доведе до спиране на двигателя.

Автопилот съветва как да се шофира по лоши пътища

6. КАРАЙТЕ НАТАМ, КЪДЕТО ИСКАТЕ ДА ОТИДЕТЕ

Ако се движите твърде бързо и се окажете в аквапланинг, завъртете волана в посоката, в която искате да отидете и не се страхувайте, ако не успеете да се измъкнете от занасянето от първия опит. Може да са необходими три до пет корекции, за да се върнете в курса и още малко, за да спре сърцето ви да бие притеснено.

7. ВЪЗДЪРЖАЙТЕ СЕ ОТ НЕНУЖНИ ПЪТУВАНИЯ

Едно е, ако трябва да се приберете у дома при децата си или вече сте на път, но в противен случай се запитайте дали сте шофирали в такова време преди и дали сте готови да се справите с него точно сега. Когато прогнозата предупреждава за лошо време, много хора смятат, че трябва да отидат до магазина. Но както при обилен сняг не бихте тръгнали по пътищата, така и при силен дъжд е добре да си останете вкъщи. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com