Съвети за по-дълъг живот на дрехите

1517
Съвети за по-дълъг живот на дрехите
Снимка: iStock/Guliver

Съзнателното потребление отдавна не е просто модна тенденция, а норма на живота на съвременния човек. Дизайнерите създават облекла от рециклирани тъкани, големите модни къщи следят качеството на суровините, които използват, а знаменитостите - от херцогинята Кейт Мидълтън до кралица Летиция - ни насърчават да купуваме по-малко, вдъхновяваме се от техния пример и вървим по червения килим в същите тоалети. Заедно с това започнахме да бъдем по-внимателни към гардероба си и да търсим начини да удължим живота на нашите дрехи и да се грижим правилно за тях. Как да направите това?

1. Естествена свежест

Опитайте се да перете дрехите възможно най-рядко: от често измиване нещата бързо се влошават, губят цвят и форма. Можете да придадете свежест на дрехите без помощта на пералня - просто поставете буркан сода за хляб в гардероба. Сега всичките ви неща ще бъдат свежи по всяко време на деня!

2. Проверете качеството

Проверете състава на материалите, преди да купите дреха. Добро качество = по-дълъг експлоатационен живот. Ако материалът е с добро качество, струва си да инвестирате в него.

3. Заложете на "качество", не на "количество"

Как да освежим връхните дрехи, без да ги перем

Всеки сезон изваждаме подходящите дрехите, които сме прибирали в различни  кутии и пликове до следващия сезон, от кошчетата на гар...

Купувайте по-малко дрехи, но по-качествени. Благодарение на това имате пълен контрол върху количеството и качеството на нещата във вашия гардероб. Купувайки некачествени дрехи, увеличавате разходите си. Защото купувате по-често. 

4. Правилно пране

Проверете етикетите, ще намерите информация как да изперете дадена дреха. Всеки материал се третира различно. Винаги обръщайте всичко отвътре навън и разкопчайте копчетата на ризите, преди да ги поставите в пералнята. Използвайте подходящи перилни препарати!

Струва си да преминете към екологични перилни препарати. Повечето детергенти, използвани в праховете, са корозивни. Те унищожават отделни нишки в тъканта и както знаете, подобни микроповреди в един момент ще се превърнат в разкъсване при обличане.

5. Естествено средство за отстраняване на петна

Причини, поради които се страхувате да се отървете от старите си дрехи

Почистването на гардероба е истинско предизвикателство и мъчение за повечето от нас. Има толкова много дрехи, че те буквално се разлива...

Имате упорито петно върху любимата си тениска? Няма проблем - нанесете дебел слой сапун за пране върху засъхналото петно и без да го отмивате, изперете тениската в пералнята. С този метод можете да премахнете петна от червено вино или кафе. Като се има предвид неговата безопасност, дори детските неща могат да се перат по този начин.

6. Сушене

Погрижете се за правилното сушене! Най-добре прането да се закачи навън в двора /ако живеете в къща/ или на терасата /ако живеете в апартамент/. Вятъра и слънцето са най-добрата сушилня.

7. Заложете на добра организация. 

Безпорядъкът в гардероба и смачканите дрехи губят своята привлекателност. В резултат на това все още оставате с впечатлението, че „нямате какво да облечете“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com