Съзнателно родителство – разберете миналото си, за да изградите зрели отношения с детето си

6280
Съзнателно родителство – разберете миналото си, за да изградите зрели отношения с детето си
Снимка: Jupi Lu / Pixabay

Вкопчването в миналото не ви позволява да изградите щастливо „тук и сега“, а постоянното връщане към това, което е било, затруднява напускането на мястото. Съвременната психология на развитието подчертава, че начинът, по който родителят интерпретира преживяванията от ранните години от живота си, силно влияе върху формирането на безопасен стил на привързаност у детето.

Ролята на родителя е да подкрепя детето, а не да следва неговия житейски път вместо него. Става дума за придружаване и напътствия.

Децата, базирани на сигурна връзка с родителите си, имат по-големи ресурси на вътрешна сила и също така по-добре се справят с предизвикателствата. Изграждането на такава връзка изисква от обгрижващия да е готов за собственото си развитие и да се опознае по-добре. Саморефлексията позволява не само да организирате собствената си (родителска) история, но и да заздравите/подобрите връзката с детето.

Необходима е смелост да погледнете вътре в себе си, да научите за собствените си нужди и да приемете това, което не може да бъде променено. Каква връзка ще създаде родителят (настойникът) с детето се определя от степента на разбиране на собствения им живот и интегрирането на ранния житейски опит. Начинът на комуникация е важен елемент от изграждането на връзка с детето. Благодарение на нагласата ви, то има усещане за разбиране и родителят може да се отвори още повече към детето. Инвестицията на родителите в развитието на комуникационни умения изглежда е първата стъпка към свързването. Отразяването на собствения ви опит и отчитането на гледната точка на детето правят семейната комуникация по-смислена.

Общуването като основа на връзката с детето

Интегративната комуникация играе специална роля в отношенията родител-дете. 

Какво трябва да правиш, за да бъдеш добър баща

Никой не е казал, че да си добър родител е лесно. Без значение на колко години е детето ви или на колко години сте, знайте, че работата...

Как да го постигнем?

- като внимателен родител, който е наясно със собствените си чувства и може да се настрои към ума на детето, като в същото време позволява на детето да разбере собствените си преживявания,

- уважение към достойнството и уникалността на детето,

- отвореност към преживяванията и гледната точка на децата (емпатия).

Родителите, които практикуват интегративна комуникация, с уважение изразяват реакциите си и открито споделят и приемат посланията им от детето.

Ето защо в човешкия живот най-ценният човек е майката

В забързания ден ние все по-често забравяме, че трябва да ценим повече хората, които са ни дали живот. Когато една жена е майка, а ние ...

Как съзнателно да изградим отношения родител-дете?

- Съсредоточете се върху това да бъдете внимателен родител, което се изразява в зачитане на индивидуалността на детето и приемането му точно такова, каквото е. Децата научават за себе си чрез общуване с родителите си. Да бъдеш родител е съзнателно поведение, което отчита емоционалното благополучие на детето.

- Вземете от опита да бъдете родител. Взаимодействието с децата поражда много предизвикателства, които им позволяват постоянно да научават за себе си и за света.

- Научете и практикувайте отзивчивост. Това е основата за емоционална зрялост и изграждане на взаимоотношения, основани на състрадание. Благодарение на гъвкавостта на реакцията става възможно да се сдържат някои емоции и да се вземе предвид перспективата на детето и следователно да се реагира по обмислен (не рефлексивен) начин.

Оценявайте малките радости, които се случват всеки ден. Намалете темпото, за да се насладите заедно и да правите нещата заедно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com