Тайните места в кухнята, където може да има скрит мухъл

1357
Тайните места в кухнята, където може да има скрит мухъл
Снимка: iStock/Guliver

Високата влажност в кухнята създава благоприятни условия за появата и развитието на мухъл. И дори да ви се струва, че в кухнята ви цари перфектна чистота, коварните гъбички могат да се скрият от вас на най-неочакваните места.

На кухненска престилка

Признайте си, не перете кухненската си престилка всеки път, когато готвите, нали? Влагата и мастните частици са точно това, от което гъбите се нуждаят за по-нататъшния си растеж. Ако няма време за цялостно почистване, поне просто избършете престилката с кърпа, напоена с детергент или дезинфектант.

В отделението за зеленчуци

Отделението за зеленчуци е много привлекателно място за мухъл. Тук е влажно, не е твърде студено и има повече от достатъчно хранителна среда - особено ако забравите за презрелите плодове за седмица или две. За да избегнете появата на мухъл в хладилника, веднъж на всеки две седмици преглеждайте съдържанието на кутията и я изплаквайте с топъл разтвор на сода (1 чаена лъжичка на чаша вода ще бъде достатъчна).

Покрийте дъното на чекмеджето с хартиени кърпи, за да намалите влагата и да го поддържате чисто.

На кухненските аксесоари

Силиконовите шпатули и други кухненски прибори са безопасни за деликатни тигани и са много удобни за използване. Материалът се почиства лесно и бързо - но само на пръв поглед. С течение на времето върху силикона се образува тънък лепкав слой, върху който бактериите и гъбите обичат да се утаяват. 

За да удължите живота на вашите кухненски аксесоари, винаги избърсвайте дори най-малките остатъци от храна с твърда гъба. Измивайте ги в гореща вода със специални препарати или в съдомиялна машина (ако е възможно) и изсушете добре на въздух. 

В микровълновата

Ако смятате, че микровълновите вълни могат да неутрализират бактериите или да унищожат плесени, трябва да ви разочароваме: те се чувстват чудесно във фурната. За да дезинфекцирате микровълновата, поставете стъклен съд с оцет и включете устройството за 1-2 минути. След това отворете вратата и оставете камерата да изсъхне напълно.

Съвет: За да предотвратите образуването на мухъл в микровълновата печка, оставяйте вратата отворена за няколко минути всеки път, когато подгрявате или готвите храна.

Съдомиялна машина

Вярвате или не, съдомиялните машини всъщност могат да развият мухъл - въпреки че са изложени на пара и гореща вода всеки ден. Най-често гъбите се крият в гънките на гумените уплътнения. За да предотвратите появата на мухъл, винаги оставяйте вратата отворена в края на цикъла. Камерата трябва да изсъхне добре и да се проветрява естествено.

Под кухненската мивка

Ако все още е възможно да се забележи появата на мухъл върху и в мивката, тогава е по-трудно да се открие на повърхности, скрити от погледа. Но тези места са изключително популярни сред гъбичките - особено ако вашият сифон или тръби текат. Поглеждайте по-често в шкафа под  кухненската мивка и проверявайте работата на водопровода

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com