Така е изглеждал в действителност Ноевият ковчег?

57327
Така е изглеждал в действителност Ноевият ковчег?

Умален вариант на Ноевия ковчег беше построен по схема от древен Вавилон преди 4000 години.

Миналата година експерти удивиха света с противоречивата си теория, че ковчегът е бил овален и е бил направен от тръстика.

Сега специалисти конструираха такъв кръгъл плавателен съд, следвайки стриктно инструкциите, записани на глинени плочки от древна Месопотамия, днешен Ирак.


Д-р Ървин Финкел, асистент отговорник на близкоизточния отдел в Британския музей първи открил описанието на ковчега, написано на клинопис - първата писменост в човешката история. Там пишело, че ковчегът е кръгъл и за първи път се описвала историята на потопа.

Според описанието страните на съда били съставени от 30 "ребра" и 3600 колони, покрити с "един пръст битум". Според експерти истинският ковчег би трябвало да е с големината на половин футболно игрище.

Екипът на д-р Финкел построил реплика на Ноевия ковчег в югозападна Индия. Готовият плавателен съд тежал 35 тона. Екипът използвал само естествени материали, намиращи се по онова време, с изключение на местния битум, с който не разполагали. Вместо това трябвало да се задоволят с индийски битум, който имал по-ниско качество и не бил подходящ за измазване на стените на съда отвън и отвътре.

"Ако имахме иракски битум, който да направи ковчега водоустойчив, спокойно щяхме да отплаваме и да стигнем до Ню Йорк без проблеми", заяви д-р Финкел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com