Тези цветя, които се срещат във всяка градина, лекуват

11408
Тези цветя, които се срещат във всяка градина, лекуват
Снимка: БГНЕС

Малко хора знаят, че градинските цветя могат да се използват в медицината и козметологията  и имат редица полезни приложения освен това да ни радват с красотата и аромата си. Едни от най-често отглежданите градински цветя са известни с лечебните си свойства. Вещества, извлечени от тях, се влагат в лекарства и мехлеми или се използват за направа на настойки и чайове и са от ключово значение за здравето на хората. Вижте кои са сред тях:

1.       Кокиче

5 най-често използвани билки в кухнята и ползата от тях

Част от билките, които използвате за приготвяне на чай или лечебна запарка в народната медицина, чудесно се съвместяват с ястията в кух...

Нежният бял и ароматен предвестник на пролетта е известен не само с красотата си. Кокичето се използва в медицината от далечни времена. Вещество, което се извлича от блатното кокиче – galantamin, се използва за производството на българското лекарство Nivalin. В миналото лекарството е намирало приложение при лечение на детски паралич, а днес се използва от съвременната медицина при пациенти с Алцхаймер.

2.       Невен

Красивите му оранжеви цветове правят всяка градина цвета, ароматна и жива до късна есен и до падането на първия сняг. Невенът обаче е не само слънчево петно в градината ви, обагрящо я с огнени краски. Той е изключително полезен и се използва в медицината и козметологията. Венчелистчетата на невен се използват от незапомнени времена за лечение на порязвания и рани. Антибактериалните му и противовъзпалителни свойства позволяват днес да намира широко приложение при приготвянето на кремове и лекарства за лечение на кожни състояния като обриви, акне, изгаряния и други. Невенът облекчава спазми на мускулите и се прилага при болезнена менструация. Използва се и за подобряване на оралното здраве, тъй като е известен със стягащите си венеца свойства и антибактериалното си действие по отношение на устната хигиена.

3.       Маргаритка

Нежните изящни дребни маргаритки са срещат във всяка градина. Те се разпространяват сами и не изискват никакви грижи от градинарите. Маргаритките са изключително полезни за храносмилателната система. Използват се за лечение на заболявания, свързани с храносмилателния тракт – гастрит, диария и запек. Намират приложение и при болезнена менструация, рани, циреи, драскотини, дерматити, обриви, акне, екземи. Тинктурата, приготвена от маргаритки, облекчава възпаленото гърло.

Как да отстраним камъните от бъбреците за 6 дни и само с 3 съставки

Камъните в бъбреците са способни да ни поставят в ситуация, в която да изпитваме почти нетърпим дискомфорт. Те могат да причинят нечове...

4.       Роза

Царицата на цветята, символа на любовта, едно от най-красивите, ароматни и ядливи цветя намира приложение при проблеми с отделителната система – запек.Сладкото от рози е често използвано средство при трудно изхождане. Розата се употребява и за облекчаване на болки в ставите и мускулите, както и при тревожност и депресия, за подобряване на кръвообращението. Богата на витамин С, розата има отлични антиоксидантни свойства и може да се прилага за облекчение на вирусни инфекции.

5.       Мак

Изключително нежен, заемащ цели ливади и използван за декор на красиви снимки, великолепният мак има и доказани здравословни ползи. Той облекчава проблемите със съня, свързани с превъзбуда и нервност, депресия, преумора. Макът намира приложение и при заболявания, свързани с пикочния мехур, кръвоносните съдове и черния дроб. Доказаните му седативни свойства насърчават релаксацията и е известно, че цветето подобрява когнитивните способности, психичното здраве и запаметяването.

Внимание! Статията е само с информативна цел и не е предложение за лечение. При здравословни проблеми търсете консултация със специалист!

5 народни лека, които всъщност са опасни за здравето

Някои традиционни методи на лечение могат да причинят непоправима вреда на организма. От поколение на поколение, в продължение на веков...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com