Тези няколко симптома при кучето са ключови, ако е болно от бяс

3733
Тези няколко симптома при кучето са ключови, ако е болно от бяс
Снимка: iStock/Guliver

Познаването на симптомите на кучешкия бяс е една от първите стъпки към идентифицирането на тази страховита болест, за която е известно главно, че причинява крайно висока смъртност. Освен, че е опасна за нашите четириноги приятели, болестта също и представлява зооноза – т. е., може да се предаде и на хората, което я прави още по-застрашителна!

Ето какво разказва ветеринарната лекарка д-р Кели Нисида

Бясът е стар познат на хората. Много опасен, той засяга всички бозайници, включително преживни животни, котки и дори прилепи. Но защо болестта е толкова свързана с кучетата?

Това е инфекциозно заболяване, причинено от вирус. Вирусът се прикрепя към нервите на гостоприемника и чрез тях мигрира към мозъка, причинявайки възпаление на засегнатите тъкани. С много бърза еволюция, бясът убива почти 100% от заразените кучета и хора.

Коя порода кучета най-често напада хора?

Как става заразата?

Вирусът на бяса се настанява, наред с други тъкани, в слюнчените жлези на пациента. Тъй като болестта причинява агресия, ухапването е основният начин за предаване на вируса чрез заразени животни, като кучета и прилепи. Това, което много хора не знаят е, че болестта може да се пренесе и от други животни.

Симптоми на кучешки бяс при животното

В масовото въображение основният образ на бяс при кучета и котки е животно, което се лигави, с уста, пълна с белезникава слюнка. Това се дължи главно на симптомите на един от етапите на заболяването. Но кучешкият бяс преминава през различни етапи и симптомите също се променят.

Първата фаза, обозначавана обикновено като „яростен гняв“, продължава от 1 до 4 дни. Тя предизвиква промени в поведението на кучето, като вълнение, агресивност, страх, депресия, безпокойство, ярост.

Тези кожни болести се лепят лесно при всяко куче - ето как да го предпазите!

След гневната фаза започва така наречената "паралитична ярост" със следните неврологични симптоми: затруднено преглъщане, слюноотделяне, липса на координация на крайниците, парализа. Достигне ли този втори етап, кучето обикновено умира в рамките на 48 часа.

Лечение и диагностика на бяс при кучета

Трябва да е пределно и категорично ясно: бясът сред кучетата не се лекува. Когато се появят симптоми, вече е късно. Проблемът е, че много неврологични заболявания имат подобни клинични прояви и затова само ветеринарен лекар може да определи дали бясът е един от възможните заподозрени.

Как да диагностицираме кучешкия бяс? Това се прави едва след смъртта на кучето, чрез изследвания на мозъчна тъкан. За съжаление, болестта няма известно ефективно лечение. Затова евтаназия се извършва винаги, когато се наблюдават много ясни признаци на кучешки бяс.

5-те най-често предавани болести от куче на човек

Ваксината: най-доброто средство

Въпреки че бясът е изключително опасен, профилактиката срещу него е доста проста: ваксинация. Със степен на защита, много близка до 100%, това е най-добрият начин да държите вируса далеч от вашето четириного другарче. Обикновено първата доза се прилага на домашния любимец на възраст между 3 и 5 месеца. След това имунизацията трябва да се поддържа ежегодно, според указанията на ветеринарния лекар.

И нещо много важно: не я пренебрегвайте! Поддържането на ваксината на вашия опашат приятел винаги актуална е важно не само за неговата безопасност, но и за тази на хората наоколо. В случая с ваксината срещу бяс, днес обикновено здравните власти би трябвало да предлагат безплатни дози в акредитирани клиники. Само ваксинацията на вашия четириног любимец в добре оборудвана според европейските стандарти и надеждна зооклиника гарантира предпазването му от тази смъртоносна болест.

Внимание! Статията е само за информация. Търсете съвети от ветеринар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Грешки преди лягане, които ни карат да качваме килограми през нощта

Виното на Южна Африка: Нов свят, нови вкусове

Преди да сложите олиото за пържени картофи, сложете това в тигана

Какво се случва с очите ви след 3 часа гледане в екран?

Грешки, които хората правят в живота си и са нещастни

Кога мъжете се връщат при бившите си

6 начина да накарате парфюма си да ухае през целия ден

Имате ли това в кухнята си - тези неща привличат пари

Могат ли лютите чушки да са полезни за организма ни

Чесънът като чудо на природата: Неочакваните ползи за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com