Коя порода кучета най-често напада хора?

41429
Коя порода кучета най-често напада хора?
Снимка: Вилина Петрова / Pixabay

Опасните породи кучета са доста често обсъждана тема. Но знаете ли какво представляват и защо се държат по този начин?

Ето мнението на Алшандре Роси, специалист по поведение на животните. 

При някои кучета агресивното поведение може да се прояви само в определени ситуации, които ги подлагат на стрес. Или може да е свързано с фактори като породата и произхода, начина на отглеждане и възпитание: недостатъчно любов и обич, опазване на територия, агресивност, чувство за притежание, доминиране, страх или болка. Така че причините може да бъдат различни. Трябва да се избягват обобщенията по отношение на породите и да се обръща внимание на индивидуалността на всяко куче.

Едрите кучета-пазачи са много свирепи, понеже защитават съответната територия или не са научени да се въздържат.

Петте най-опасни породи кучета са питбул, немска овчарка, ротвайлер, чау-чау и сибирско хъски.

Ето храните, с които не трябва да храним кучето!

1. Питбул

Питбулът не е жестоко животно, но трудно се поддава на дресировка. Може би поради тази причина то е сред най-опасните породи кучета в света. Много силен, с изключително развита челюст, той може да бъде обучен да убива - например в кучешки битки, или да защитава територията на жилището.

Често задават въпроса дали питбулът мрази деца и възрастни хора? Не, не ги мрази. Просто, ако е дресиран да напада, ще нападне всичко живо. За съжаление, когато хората се почувстват нападнати, те бягат – и така в неговите очи се превръщат в плячка. Но в клиниките ветеринарите се чувстват много спокойни, а някои дори не слагат наморник на питбула – стига той да е добре обучен от собственика му.

5-те най-често предавани болести от куче на човек

2. Немска овчарка

Известна със своята интелигентност и с това, че често е полицейско куче, немската овчарка е животно, което винаги стои нащрек за дома и семейството – към което е много внимателно. То пази цялото жилище и обича да се грижи за стопаните си. Наистина, има свирепи овчарки. Но тези случаи са следствие или от лошо отношение, или защото стопанинът е обучил кучето да бъде свирепо, или пък от глад - недохранените животни се бият за храна.

3. Ротвайлер

Тези кучета имат изключително свиреп произход и са действително страшни – преди 2000 години са били „на служба“ в римската армия и са влизали в битки заедно с легионерите. Те също действат според това, което са обучени да бъдат. Има кучета от тази порода, които са изключително послушни и обичат стопанина си - но ако трябва да бранят него или дома му, наистина ще нападнат.

Какво е кучето ви? Обявиха кои са най-глупавите и най-умните породи

4. Чау-чау

Това също е древна порода с произход от Китай. На китайски названието му звучи като „сунши-цюан“ („рунтаво лъвско куче“). Върху китайски барелеф от 150 г. пр. Хр. е изобразен лов на лъвове с куче, подобно на тази порода.

Чау-чау е великолепен пазач. При това е много красиво куче, но има един сериозен недостатък – твърде лесно се нервира. Единственото куче, което щом се ядоса истински, хапе стопанина си. Много трудно се поддава на дресировка (в класацията на Стенли Корън за обучение на кучета е на 77-мо място от 80 възможни). Чау-чау са притежавали Уолт Дисни и Елвис Пресли.

5. Сибирско хъски

Подобно на чау-чау, сибирското хъски също е крайно трудно за дресиране, тъй като има много силен характер. Това са животни, които все още не са свикнали с много обич, игри и докосване – те са кучета-пазачи, но повече пазят самите себе си.

Разбира се, винаги съществуват изключения. Сред опасните породи има животни, които са послушни, обичат стопанина си и никога не хапят, нито нападат. Условията са животното да бъде много добре третирано и обучено, винаги да е добре нахранено и да не е в размножителен период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com