Тези рецепти гарантират буйна и здрава коса през зимата

2259
Тези рецепти гарантират буйна и здрава коса през зимата
Снимка: Shutterstock.com

Смяната на сезоните не трябва да се отразява на грижата за външния ни вид, а в мрачните зимни дни има много начини да подобрите къдриците си и да ги направите привлекателни.

За грижа за сухи цъфтящи краища е полезна тази смес: рибено масло, рициново масло, яйчен жълтък и шампоан за суха коса.

Смесете 1 чаена лъжичка рициново масло и 0,5 чаена лъжичка рибено масло, сложете в емайлиран съд и загрейте на водна баня. Разделете косата си на части и използвайте върховете на пръстите си, за да масажирате нежно маслената смес в скалпа. Поставете полиетилен, завържете главата си с топъл шал и оставете за 15 минути.

През това време пригответе друга смес: в керамична купа сложете белтъка на 1 яйце и разбийте, добавете 1 чаена лъжичка шампоан за суха коса и разбийте отново. Отстранете затоплящата превръзка и нанесете разбитата маса равномерно върху косата и скалпа. Оставете да действа 5 минути, след това намокрете косата си с топла вода и изплакнете. Изплакнете с подкиселена вода (1 чаена лъжичка лимонена киселина или трапезен оцет в леген с вода).

Домашни маски за коса, след които прическата изглежда фантастично 

Маска от картофи

Правете маска от картофи поне веднъж седмично. Вземете два средно големи картофа, измийте, обелете и настържете на ситно ренде. В отделна купа разбийте 1 жълтък, добавете към него 1 чаена лъжичка растително масло, 1 чаена лъжичка течен мед и 1 чаена лъжичка фина сол. Комбинирайте съставките с картофена каша и разбъркайте добре. Преди да измиете косата си, разделете косата на кичури и нанесете готовата маска върху скалпа. Разпределете останалата част по цялата дължина на косата. Завържете главата си с топла кърпа, след 30-40 минути измийте с мек шампоан за вашия тип коса и изплакнете с вода, подкислена с оцет или лимонена киселина.

Картофите са чудесни за лечение на косата, всичко зависи от това какво добавяте към тях. Освобождава мазната коса от повишено съдържание на мазнини, а сухата подхранва и укрепва. Косата от всякакъв тип след картофени маски става лъскава и копринена.

Направете си у дома: Ефективни маски за коса

Картофените маски с кисело мляко

За мазна коса са полезни картофените маски с кисело мляко. Обелете няколко картофа и ги настържете на ситно ренде. Изцедете 6 супени лъжици сок от картофи, смесете с 200 мл кисело мляко. Разбъркайте добре сместа, нанесете върху корените на косата, а останалата част разпределете по цялата дължина. Завържете главата си с полиетилен, затоплете с кърпа. Оставете маската върху косата си за 30 минути, след което отмийте с шампоан за мазна коса.

Картофена маска с жълтък и мед

Поглезете сухата коса с картофена маска с жълтък и мед. Три средно големи картофа се настъргват на ситно, изцеждат се от сока и се смесват с 1 жълтък и 20 г течен мед. Всичко се разбърква старателно и се нанася върху измита и леко влажна коса, като се втрива в скалпа с нежни масажиращи движения за по-добро попиване. Оставете маската да действа 30 минути, изплакнете с топла вода без шампоан и оставете да изсъхне без сешоар.

Ябълкова маска

За да се отървете от постоянния сърбеж на скалпа и да предотвратите цъфтящите краища на косата, правете ябълкова маска поне два пъти седмично, тя тонизира много добре скалпа. Вземете голяма ябълка. Настържете на ситно ренде. Преди измиване нанесете кашата върху скалпа и косата. Затоплете главата си с кърпа и задръжте маската за 30 минути. Измийте я с мек шампоан и я оставете да изсъхне естествено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com