Домашни маски за коса, след които прическата изглежда фантастично 

21425
Домашни маски за коса, след които прическата изглежда фантастично 
Снимка: Pexels

Ако една дама забележи, че е свършила любимия си балсам, или смята, че косата й има нужда от подсилване и разкрасяване, е препоръчително разгледа кухнята, преди да тръгне към магазина или аптеката. Съществуват много добри рецепти на маски за коса в домашни условия, които да решат вашия проблем.

Преди да пристъпите към изготвяне на конкретна маска, е добре да изучите и спазвате следните препоръки.

При нанасяне на домашни маски това трябва това да стане върху суха, може леко влажна коса – но в никакъв случай мокра. След това измивайте с шампоан, евентуално и с балсам. Това облекчава ситуацията, ако неволно сте нанесли прекалено голямо количество от маската. Доста е неприятно да поставите смес върху косата си само, за да откриете, че не иска да се отдели след няколко измивания!

Не забравяйте да нанасяте маската от средата на скалпа (темето) към краищата на космите (освен, ако не е специална маска с цел детоксикация на скалпа). Именно темето е мястото, където косата е „стара“, увредена или суха.

Обикновено препоръчителното време за абсорбиране на маските за коса е поне 20 минути. Това гарантира, че маската прониква в порите на скалпа. Нахлузването на шапка за душ също помага ефикасно за ускоряване на процеса. Сетне изплакнете косата си и я измийте с шампоан, евентуално и с балсам, ако използвате.

Друго, което е добре да се запомни: бъдете особено внимателни, когато плакнете косата под душа, за да премахнете маските. В състава на повечето от тях има масла и омекотители, които създават хлъзгава ситуация на пода под душа. Косата безспорно е важна, но няма нужда да се пребивате заради нея!

Маска за гъста, но отслабена коса

Състои се от:

- половинка авокадо;

- яйце – 1 бр.;

- зехтин - 1 ч. л.

Съставките се разбъркват с лъжица или вилица. Нанесете така готовата маска от средата към краищата на косата. В продължение на 20 минути изчакайте, а после измийте с предпочитаните от вас шампоан и балсам. 

Маска за средно гъста или фина коса

Състав:

- яйчени белтъци – 2 бр.;

- кокосово масло – 2 с. л.

Белтъците и жълтъците на двете яйца се разделят. Добавете кокосовото масло към белтъците и разбийте сместа.

Маската се нанася от корените към върха. Това за предпочитане става чрез гребен с широки зъби, за да се разпредели равномерно сместа по косата. Стойте така 20 минути. После косата се измива с хладка до студена вода (топла или гореща само ще накара сместа да заприлича на супа, която очевидно няма да е на мястото си). 

Маска за придаване на блясък

За да придадете блясък на матова коса, използвайте банан, мед и яйчени жълтъци. Ползите от тази рецепта са крайно ефектни – докато яйцето осигурява белтъчини за захранване на косата, медът и бананът засилват нейния натурален, природен блясък.

Състав:

- мед – желателно органичен, не глюкоза от магазина;

- яйце - 1 бр.

Бананът се бели, замразява и пасира в миксер или блендер (замразяването му ще намали количеството несмлени парченца в сместа) до хомогенно състояние. Добавете меда и разбития „на сняг“ яйчен белтък. Пасирайте отново в блендера.

Нанесете върху косата от корена към върховете на космите. Нахлузете върху главата си шапка за душ и бъдете така 20 минути. След това отмийте маската с обичайните си шампоан и балсам. 

Маска за хидратиране на коса

За суха коса опитайте маска с ябълков оцет, мед и яйце. Това е великолепна овлажняваща процедура, която осигурява влага и подхранва косата, като възстановява нормалното ниво на киселинност (pH).

Състав:

- мед (желателно натурален, най-добре от познат пчелар, комуто имате доверие);

- ябълков оцет – 1 с. л.;

- яйце - 1 бр.

яйцеРазбъркайте компонентите. Грижливо измийте косата с безсулфатен шампоан и нанесете сместа на 1/4 разстояние от корените към краищата. Останете така 30 минути и изплакнете. 

Маска против пърхот

Съставена от:

- ментово масло - 1-2 капки;

10 популярни мита за грижата за косата и истината за тях

Косата е важна част от имиджа на привлекателната жена. Специалистите във фризьорските салони и магазините за козметика могат да ви дада...

- 2 супени лъжици кристална захар;

- 1 чаена лъжичка кокосово масло;

Смесете компонентите, втрийте нежно в скалпа при суха коса. Останете така 10 минути. Изплакнете обилно и измийте с шампоан.

Маска за контрол на омазняването

Яйченият белтък е чудесен вариант за премахване на излишното масло от косата. Просто внимавайте да не оставяте маската да действа прекалено дълго, понеже като може да залепне и да затрудни премахването.

Състав:

Това са най-полезните билки за по-здрава и красива коса

Ако косата ви не изглежда по начина, по който ви се иска не е нужно да бързате към аптеката, за да купите силни препарати, с които да я...

- лимонов сок – 2 с. л.;

- яйчен белтък – 1 бр.

Отделете белтъка от жълтъка. Самият жълтък не ви трябва, оставате го в хладилника за омлет или пък за друга маска.

Към белтъка прибавете лимоновия сок и разбъркайте. Разтърквате сместа директно върху скалпа, бъдете така в продължение на 30 минути. Изплакнете с вода, а после измийте окончателно с шампоан и балсам. 

Маска за ускорен растеж на косата

Състав:

5-те храни, които помагат на косата да расте

Косата винаги расте и се сменя, а космените фоликули постоянно създават нови косми от витамини, минерали и химикали, които консумираме ...

- арганово масло - 3 с. л.;

- 7-8 капки масло от розмарин.

Смесете компонентите, разтъркайте сместа върху скалпа. Престоява 5 минути. Сетне покрийте главата си с топла кърпа, за да насърчите по-доброто усвояване на сместа. Престоява така с кърпата още 15 до 20 минути, след което косата се измива с шампоан и балсам.

С намирането на крайно рядкото арганово масло може да имате проблем, защото дървото аргания се намира само в полупустините на Юго-Западно Мароко и е в Червената книга на ЮНЕСКО.

---

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com