Тези витамини и микроелементи са важни при късогледството

2426
Тези витамини и микроелементи са важни при късогледството
Снимка: iStock

Миопията е зрителен дефект, при който човек вижда добре наблизо, но доста лошо в далечината. Както отбеляза ръководителят на Rebuild Your Vision Тайлър Соренсен, има много проучвания, които показват, че това състояние е наследствено. Най-често късогледството се диагностицира при деца по време на юношеството, но понякога се развива и при възрастни хора. В риск са хората, които прекарват много време в четене или пред монитора на компютъра.

Има няколко начина за предотвратяване на проблеми със зрението, казва Соренсен. Едно от тях е да се храните балансирано. Специалистът отбеляза, че при късогледство е полезно да се включат в менюто храни, богати на витамини С и D, калций, селен, магнезий и хром.

Децата стоят три пъти по-дълго пред компютрите в пандемията

Децата остават почти тройно по-дълго от препоръчаното време пред екраните на електронните устройства по време на пандемията. Това сочи ...

Например витамин D може да се набави чрез ядене на морска риба като сьомга и риба тон, както и яйца и гъби. Витамин С е от решаващо значение за здравето на очите, тъй като помага на тялото да произвежда и поддържа съединителна тъкан и да поддържа здрави кръвоносните съдове, добавя Соренсен.

Роговицата на окото съдържа колаген, който формира основата на съединителната тъкан. Последният, от своя страна, получава хранителни вещества от плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Големи количества витамин С има в цитрусовите плодове, ягодите, броколите, чушките, а също и доматите, припомня експертът.

Бадеми, авокадо, кафяв ориз, кашу, леща, фъстъци, спанак и пълнозърнест хляб са с високо съдържание на магнезий. Соренсен препоръчва млечните продукти и печен боб като източници на калций.

Селенът може да се получи лесно от бразилски орехи, сьомга, камбала, шунка, сардини, скариди, кафяв ориз, яйца и говеждо месо, добавя експертът. Друг микроелемент, който е важен за здравето на очите, е хромът, тъй като помага за балансиране на вътреочното налягане. Соренсен посочи лука и доматите като най-добри източници на хром.

Нови доказателства за връзката между локдауна и късогледството при децата

Ново китайско проучване добавя тежест към нарастващия брой изследвания, които свързват късогледството при децата с карантините и блоки...

По-рано Тайлър Соренсен говори за това как да се справим с високото вътреочно налягане без лекарства. Има няколко прости метода, каза той.

За да се понижи вътреочното налягане, първата стъпка е да се нормализират нивата на инсулин в кръвта, каза Соренсен. Инсулинът може да причини повишаване на очното налягане. Затова е разумно да избягвате храни, богати на захар и въглехидрати, като газирани напитки, нишестени храни, сладкиши и хляб.

Освен това физическата активност ще помогне за справяне със състоянието. Това може да бъде ходене, плуване или колоездене.

Също така е важно да намалите нивата на стрес. Сред най-доказаните методи са дихателните практики, йога, ходене.

Как да запазим зрението на детето си при дистанционно обучение?

"Най-опасни (бел.ред. за децата) са мобилните дигитални устройства – телефон и таблети, тъй като децата ги доближават изключителн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com