Тези знаци издават, че е време да смените климатика си

8577
Тези знаци издават, че е време да смените климатика си
Снимка: iStock

Ако напоследък все по-често си мислите, че е време да смените климатика си, добре е да обърнете внимание на няколко знака. Те ще ви дадат ясен отговор на въпроса. 

1. Той вече не охлажда ефективно

Може би сте забелязали, че хладният въздух, който произвежда вашият климатик, вече не е толкова студен, колкото е бил в началото. Ако сте забелязали спад в производителността на уреда, това е ясен знак, че е време да инвестирате в нов климатик.

НИКОГА не правете тази грешка с климатика – ще платите куп ПАРИ

Много хора разчитат изцяло на климатика през зимните месеци. Това устройство ги дарява с желаната топлина, създава комфорт и не вреди н...

2. Ползвате го повече от 10 години

Ако един климатик е бил използван повече от десетилетие, дори и най-надеждният модел вероятно ще промени ефективността си. 

Дори и ако имате уреда повече от 10 години и той все още е ефективен, покупката на нов климатик си струва. По-новите модели обикновено са много по-енергийно ефективни и рентабилни.

3. Изисква по-честа или по-скъпа поддръжка

Нормално е някои от частите да се износят и да се наложи подмяната им. Но ако сте забелязали, че вашият климатик се нуждае от по-честа и значително по-скъпа поддръжка, отколкото преди, вероятно цялата система вече е износена и би било много по-изгодно да инвестирате в нов уред. 

Направете тези 5 неща с климатика, ако искате НИСКИ сметки

През зимата едно от нещата, за които непрестанно мислим, са сметките за ток. През този период от годината те скачат драстично и това ня...

4. Често се разваля

Ако повредите в системата зачестяват, вероятно е време да инвестирате в нов климатик. Не желаете да останете без отопление в най-големия студ, нали?

5. Отделя неприятни миризми и/или издава неприятни звуци

Ако вашият климатик излъчва неприятни миризми, вероятно системата се е износила. Не е изключено върху изпарителната намотка да се е образувал филм от мухъл или бактерии. Възможно е дренажните линии да са компрометирани или дренажните съдове да са замърсени или корозирали.

Същото важи и за силните шумове - качественият климатик трябва да работи тихо. Шумно устройство може да сигнализира за износен ремък или лагери.

Топ трик на опитните шофьори срещу лоша миризма от климатика

Микроклиматът в купето на автомобила е важен не само за комфорта на шофьора, но и на неговите спътници. Но лошата миризма от климатика ...

6. Използва фреон като охлаждаща течност

Някои по-стари модели климатици използват фреон като охлаждаща течност. Фреонът е търговско наименование  на вещество, което включва химични съединения като хлорофлуоровъглеводороди (CFC) и хидрофлуоровъглеводороди (HCFC). Тези съединенията имат отрицателен ефект върху озоновия слой и водят до увреждане на околната среда и са свързани с рискове за човешкото здраве като рак на кожата.

Съединените щати постепенно започнаха премахването на CFC през 90-те години на миналия век и в момента постепенно премахват HCFC, особено обикновения хладилен агент, известен като HCFC-22 или R-22.

Ако притежавате климатик, който използва HCFC-22, не се изисква да го смените незабавно, но е добре да знаете, че охлаждащата течност ще стане много по-скъпа за закупуване.

Ако вашият климатик ​​по-стар модел, замяната му с нов и по-екологичен ще е едновременно от полза не само за вашия бюджет, но и за околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com