X
 
 

The Times: Ходенето на кино се равнява на лека тренировка, доказаха учени

342 1
The Times: Ходенето на кино се равнява на лека тренировка, доказаха учени
Снимка: iStock/Guliver
Добра новина за тези, които не обичат особено фитнеса: гледането на филми може да бъде също толкова полезно за здравето, колкото и тренировките. Това пише британският вестник The Times, цитиран от агенция "Фокус".

Британски учени откриха, че ходенето на кино може да се сравни с „лека форма на кардио тренировка“, която има благоприятен ефект върху сърцето, а също така укрепва паметта и концентрацията. Предполага се, че е по-добре да гледате филм на големия екран, защото при малък брой разсейвания мозъкът може напълно да се концентрира върху разгръщащата се история. Подобни моменти на „пълно потапяне“ са доста редки и според Джоузеф Девлин, професор по когнитивна невронаука, „те играят ключова роля за изграждането на нашата психическа стабилност, защото решаването на проблеми обикновено изисква фокусиране на усилията ни за преодоляване на препятствията“. 

"Жокер" фаворит за британските награди БАФТА с 11 номинации (ВИДЕО)

BAFTA обяви годишните си номинации. Мрачната драма "Жокер" с участието на носителя на "Златен глобус" Хоакин Финикс, води в номинациите...

Според изданието изследователите са анализирали състоянието на 51 зрители, докато са гледали игралния филм „Аладин“ и са ги сравнили с контролната група, която е чела романа. Специалните сензори са отчитали пулса, телесната температура и реакцията на кожата им. В резултат се оказа, че в продължение на 45 минути по време на филма честотата на пулса е била в „здравословната зона на сърцето“ между 40 и 80% от максималния, което може да се сравни с благоприятния ефект на леко кардио упражнение. Установено е също така, че често пулсът на публиката съвпада и самите зрители изживяват подобен емоционален подем, който учените измерват с помощта на „електродермални“ сензори.  

Експериментът е поръчан от филмовата компания Vue Cinemas на Факултета по експериментална психология на University College London. Изданието отбелязва обаче, че размерът на извадката е сравнително малък и резултатите от анализа не са публикувани в рецензирано научно списание.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври 1 Октомври преди 5 дена Профил на трол?
    Ходенето на кино уврежда ТРАЙНО вашият мозък и ви превърща от хора просто в същества подобни на хора. ПревръЩа ви е Аморфна маса. Зашото ходещите на кино в над 90% отиват да се зомбират с боклука на Холивуд, а пък мики маус и том и джери са много опасни Агенти на Щатският Империализъм и Капитализма. Капитализма пък ви бута , бута и мен , бута всички във Вселенската Канализация
Последно в Актуално