Той е витаминът на младостта – ето кой е той и къде се съдържа най-много

25974
Той е витаминът на младостта – ето кой е той и къде се съдържа най-много
Снимка: iStock

Витамин Е, известен още като "витаминът на младостта", е важен антиоксидант, от съществено значение не само за здравето, но и за добрия външен вид. Елиминира свободните радикали, които увреждат ДНК на клетките и ускоряват процеса на стареене на тялото, грижи се за метаболизма на мускулите и дава възможност за правилния синтез на мазнини. Какво друго си струва да знаете за витамин Е и къде се съдържа най-много?

Витамин Е е група от органични химични съединения, т.нар токофероли. Той действа като основно хранително вещество, разтваря се в мазнини и се складира в тялото, главно в мастната тъкан и надбъбречните жлези. 

Витамин Е е много мощен антиоксидант. Той се бори със свободните радикали, предпазва тялото от оксидативен стрес, предотвратява увреждането на клетките, насърчава заздравяването на рани и предотвратява подуване. Витамин Е също така помага за поддържане на правилното съсирване на кръвта, влияе върху ефективността на мускулите и подпомага функционирането на зрението.

Витамин Е се нарича още витамин на младостта, защото забавя процеса на стареене на кожата, подхранва, регенерира, овлажнява и подхранва. Ето защо може да се намери в много козметични продукти за грижа за лицето, като действа основно против бръчки.

Витамин Е е известен още като естествен UV филтър, така че често се среща в слънцезащитни кремове и лосиони. При жените също така подпомага овулацията и правилното развитие на плода – затова е от съществено значение при бременност! При мъжете влияе върху производството на сперматозоиди и производството на хормони и е един от най-важните витамини за потентността.

Витамин Е: кои продукти го съдържат?

Витамин Е го има както в растителни, така и в животински продукти. Можем да го открием в зехтин, бадеми, слънчогледово масло, лешници, кълнове и зародиши от зърнени семена. Значителни количества витамин Е се съдържат и в доматите, броколите, брюкселското зеле, прасковите, касиса, боровинките и малините. Най-добре е да ядете пресни плодове и зеленчуци – излагайки продуктите на високи температури, ние разграждаме витамин Е.

Хората, които ядат животински и животински продукти, е препоръчително да ядат сьомга, минтай, херинга, яйца, мляко и млечни продукти. Също така трябва да включите в диетата си здравословен хляб и тестени изделия.

Витамин Е: Дефицит

Дефицитът на витамин Е е много рядък при хора с добре балансирана, здравословна диета, но когато се случи, се проявява в:

- умора;
- кератоза на епидермиса;
- отслабване на концентрацията;
- анемия;
- повишена чувствителност към инфекции;
- влошаване на зрението;
- безплодие
Хората с цьолиакия и кистозна фиброза, пушачите, жените, използващи контрацепция и недоносените бебета, са най-застрашени от дефицит на витамин Е.

Витамин Е: Как се прилага?

Хората, страдащи от дефицит на витамин Е, трябва първо да посегнат към естествените му източници и да се погрижат за здравословна, балансирана диета. Ако решат да приемат добавки с витамин Е, те трябва да запомнят, че не трябва да се приема на празен стомах, а със или след хранене, съдържащо мазнини.

Витамин Е може да се прилага и директно върху лицето, за да го подхранва, овлажнява и предотвратява бръчките. Как да го направим?

Навлажнете кожата с хидрозол или тонер, избран за кожата. Използвайте витамин Е на лицето на капки – нанесете няколко капки върху кожата Погрижете се повече за зоните с риск от мимически бръчки и кожата под очите. Можете да масажирате излишните капки в ноктите и сухи кожички, за да ги подхраните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com