Топ 10 миризми,които кучетата мразят

2449
Топ 10 миризми,които кучетата мразят
Снимка: Pixabay

Обонянието на кучетата е едно от най-развитите им сетива, което ги прави изключително чувствителни към ароматите около тях. Докато за хората определени миризми са приятни, за кучетата те могат да бъдат напълно непоносими. В тази статия ще разгледаме топ 10 миризми, които кучетата мразят и как можем да подобрим качеството на живота на нашите космати приятели.

Обонянието на кучето

Обонянието на кучетата е изключително развито, със зашеметяващ брой обонятелни клетки. Това им позволява не само да разпознават аромати, но и да извършват различни функции като търсене на изчезнали лица или откриване на наркотични вещества. Също така, кучетата имат голяма обонятелна памет, което им позволява да разпознават хора чрез тяхната миризма.

1. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове могат да бъдат приятни за хората, но за кучетата тяхната миризма е непоносима. Обонянието им е 40 пъти по-развито от нашето, което прави аромата на цитрусовите плодове още по-интензивна за тях. Етеричните масла от цитрусови плодове са особено непоносими, предизвиквайки дразнене в дихателните пътища на кучетата.

Кои са кучетата, издържащи на зверски студ?

2. Оцет

Оцетът също е миризма, която кучетата мразят. Ароматът му е толкова силен, че може да предизвика дискомфорт и дразнене при тях. Въпреки това, ябълковият оцет може да бъде полезен при предотвратяване на лошите миризми в дома. Важно е обаче да се използва в умерени количества и да се разрежда, за да не предизвика неприятности за кучетата.

3. Люти чушлета

Чили, люти чушлета и лют червен пипер съдържат капсаициноиди, които причиняват неприятна миризма за кучетата. Тя може да предизвика дразнене на дихателните пътища и дори кихане. Затова е важно да избягваме даването на люти храни на нашите кучета.

4. Етанол и алкохолни напитки

Етанолът е още една миризма, която кучетата не могат да понасят. Прилагането му върху кожата на кучето може да предизвика неприятни реакции. Също така, високото алкохолно съдържание в напитките може да действа на обонянието на кучетата и да им създаде дискомфорт.

куче

5. Лак за нокти

Въпреки че за много хора миризмата на лак за нокти може да бъде приятна, кучетата я мразят. Самият лак е на спиртова основа и освен това има още доста голям брой химични съставки в съдържанието му. Тази миризма кара кучетата да кихат и дразни лигавицата на тяхната носна кухина.

6. Лакочистител

Лакочистителите, предназначени за отстраняване на лак за нокти, също предизвикват дискомфорт при кучетата. Затова се препоръчва използването на лакочистител без ацетон и избягването на тези продукти в близост до домашния ви любимец.

7. Амоняк, хлор и други почистващи продукти

Почистващите продукти като хлор и амоняк, често съдържащи се в домашни почистващи препарати, предизвикват дразнене и дискомфорт при кучетата. Внимание трябва да се обърне и към ароматизираните почистващи продукти, които, въпреки че са приятни за хората, създават неприятности за кучетата.

Кои са най-лошите породи кучета?

8. Нафталинови топки

Нафталинът, използван като пестицид, създава миризма, която отблъсква кучетата. Този продукт е токсичен и може да предизвика сериозни здравословни проблеми, включително и смърт, ако се погълне от кучето. Поглъщането на една топка може да причини сериозни увреждания на черния дроб и централната нервна система на животното, предизвиквайки повръщане, диария и гърчове. Поглъщането на повече от една топка може да доведе до смърт.

9 и 10. Парфюми за хора и кучета

Парфюмите, както тези за хора, така и тези за кучета, могат да бъдат неприятни за животните. Химичните съставки в тях могат да предизвикат объркване и неразпознаване от страна на кучетата, които разпознават хората по миризмата им.

За кои кучета се смята, че живеят най-дълго

Кучето ви мрази други миризми?

Трябва да се отбележи, че предпочитанията за миризми варират между кучетата, и не е възможно да се предвиди точно кои аромати ще бъдат неприятни за конкретно животно. Въпреки това, избягването на продукти със силни химични миризми може да помогне за поддържането на комфортната среда за кучето ви.

Обонянието на кучетата играе решаваща роля в тяхната връзка с околната среда. За да поддържаме здравословна и щастлива съвместимост с нашите кучета, трябва да бъдем внимателни с миризмите, които ги дразнят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com