Топ 10 на най-дългите думи в българския език

37432
Топ 10 на най-дългите думи в българския език
Снимка: Dariusz Sankowski / Pixabay

Знаете ли коя е най-дългата дума в българския език? Тя ще ви се стори късичка, сравнена с най-дългата дума в света – пълното химично наименование на „титин“ – най-големия протеин – цели 189 819 букви. Поради огромната дължина, заемаща няколко страници, няма да се опитаме да я изпишем, но ще ви кажем, че все още съществуват спорове дали изобщо може да се приеме за дума това безкрайно наименование на титина.

Спорове около въпроса кой език е изпъстрен и изпълнен от дълги думи обаче няма. Това е финландският език, който според ЮНЕСКО е и един от най-трудните езици по света, тъй като за разлика от тях съдържа повече гласни, отколкото съгласни, което обяснява дългите думи в този език. Най-дългата дума в света, която през 2006 година попада в Рекордите на Гинес е именно на финландски език и е с 61 букви.

Когато говорим за рекорди обаче не можем да пропуснем и дългото име – цели 85 букви – на връх в Нова Зеландия, както и думата на немски език Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft – 79 знака, също призната от книгата на Рекордите на Гинес, която означава част от австрийска корабна компания.  В сравнение с тези безкрайни думи, които вероятно се измислят и именно с цел поставяне на световен рекорд, най-дългите думи в българския език са лесни и кратки. Нека да ги видим.

Най-дългата дума - в българския език и по света

Най-дългите думи в българския език – които са те?

Ако трябва да подредим от 1 до 10 едни от най-дългите думи в българския език, със сигурност ще започнем с най-дългата родна дума, която е непротивоконституционствувателствувайте. Думата съдържа 39 букви – скромно в сравнение с броя букви на най-дългите думи по света на други езици, но все пак достатъчно много, за да бъде първенецът сред най-дългите думи в българския език.

Тази дума замества цяло изречение, а именно – Не правете нищо против конституцията. Интересен е и произходът на думата и по-скоро начинът, по който е създадена и въвеждането ѝ в официалния речник на българския език. Непротивоконституционствувателствувайте е дума,  въведена е през 1947 г. в официалния речник, за да обслужва т.нар. „Димитровска конституция“.

За разлика от световната класация за най-дълги думи в света у нас такава статистика няма и не може лесно да разберете кои са десетте най-дълги думи в българския език и да ги подредите по дължина. Следва да преброите всички букви на всички думи в езика ни, ако държите а безупречност. Невъзможно, нали? Ето защо ще ви запознаем с 10 от най-дългите думи в българския език, без да ги подреждаме по дължина и без да претендираме, че по-дълги от тях няма.

23 думи на български, които ще се изненадате, че не знаете

-          Дихлордифенилтрихлоретан – не се мъчете да я прочетете, още по-малко да я запомните, тъй като често се оказва мисията невъзможна, макар да съдържа скромните в сравнение с най-дългата българска дума 24 букви.  Дихлордифенилтрихлоретан е наименованието на вещество, което едва ли някога ще ви е нужно да познавате. Но все пак е добре да знаете, че една от най-дългите думи в българския език е именно име на вещество.

-          Недоброкачественостите – цели 22 букви, когато думата е членувана и  в множествено число, даващи ни пълното право да подредим тази дума сред най-дългите думи в българския език.

-          Некредитоспособността – 21 букви, които ви желаем никога да не чувате в тази комбинация.

-          Незаконосъобразността – отново българска дума с дължина от 21 букви.

-          Низкопоклонничеството – трета дума в езика ни с този брой букви – 21, която красноречиво сочи, че голяма част от най-дългите ни думи са с частица не.

-          Неплатежоспособността – поредната 21-буквена дума, образувана с частица „не“.

-          Обратнопропорционален – и за да разчупим редицата на дългите думи с частица не – една различна дума с 21 букви.

-          Засвидетелствуването – 20 букви, но вече в дума, която е по-масово употребявана в езика ни за разлика от други дълги думи в родния език, които или не се използват толкова често, или изобщо не са ви нужни, или не знаете значението им.

-          Тетрахидроканабинол – думата съдържа 19 букви, с които изписваме съставка в канабиса. Едва ли я знаете, но се надяваме и че няма да я научите и да ви е необходимо да я използвате. Вредна и опасна е, най-добре да остане непозната за вас.

-          Електрокардиография – още една дума, която е съставена от 19 букви, но за разлика от изброените част от изброените преди нея, тази, сигурни сме, сте чували и знаете значението ѝ.

Като цяло езикът ни не се слави с много а брой дълги думи за разлика от финандския.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com