Топ 10 на най-късите реки в света

7084
Топ 10 на най-късите реки в света
Снимка: iStock

Реките обикновено се асоциират с обширни водни пътища, които преминават през долини и равнини. Те напояват земите, облекчават достъпа до вода за растения и животни, и създават уникална среда за човека. Въпреки това, в света има реки, които се изпълват с история и значение, въпреки своята кратка дължина. Нека се запознаем с десетте най-къси реки в света и техните удивителни характеристики.

Коя е най-голямата река, извираща от Стара планина?

Топ 10 на най-късите реки

Тамбораси (Индонезия) - 20 метра: Този къс поток е известен с тюркоазено зелените си води и пътеката си през тесен плаж. Намира се в Югоизточен Сулавеси, Индонезия, и се влива в залива Бони.

Репруа (Грузия) - 27 метра: Река Репруа извирава през полите на Гагра в Абхазия, Грузия, и представлява изключително къс поток, вливайки се в Черно море.

река

Омбла (Хърватия) - 30 метра: Със само 30 метра дължина, река Омбла снабдява град Дубровник с питейна вода, извираща от карстов извор в подножието на висок 400-метров масив.

Рое (САЩ) - 61 метра: Най-късата река в САЩ, Рое, извирава от Гигантските извори към река Мисури и изминава едва 61 метра преди да се влие в по-голямата река.

Лос Патос (Доминиканска република) - 61 метра: Позната и като "патешка река", Лос Патос е обичана от местните за риболов и плаж в провинция Барахона в Доминиканската република.

Откъде извира река Искър?

Река Д (САЩ) - 130 метра: Тази кратка река тече от Дяволското езеро към Тихия океан в Линкълн Сити, Орегон. Със своята дължина от 130 метра тя се издига като една от най-късите в света.

Тамесек (Малайзия) - 138 метра: Този малайски поток извира от град Сингапур и е част от историята на региона. Дължината му от 138 метра го прави една от най-късите реки на света.

Сумидур (Индонезия) - 147 метра: Намираща се в Индонезия, река Сумидур е кратък поток, който се влива в Яванско море. Макар и със своята дължина от 147 метра, тя предлага уникални пейзажи.

Знаете ли коя река минава през Париж?

Ванапича (Индия) - 180 метра: Тази индийска река преминава през щата Керала и се простира на едва 180 метра, преди да се влее в Аравийския залив. Нейните води предоставят живот и ресурси на местните общности.

Сарети (Мозамбик) - 185 метра: Река Сарети е една от най-късите реки в Африка, течейки през Мозамбик и вливайки се в Индийския океан. С дължина от 185 метра, тя предоставя вода и ресурси в региона.

Тези 10 реки, въпреки своята малка дължина, имат голямо значение за околната среда и общностите, през които текат. Те ни напомнят, че важността на реките не зависи само от размера им, а и от това как те обогатяват природата и живота около тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com