ТОП 10 на напитките, които предизвикват най-лош махмурлук на следващия ден

4560
ТОП 10 на напитките, които предизвикват  най-лош махмурлук на следващия ден
Снимка: iStock

1-во място (най-лош махмурлук) - коктейли със сода

„Ром-Кола“, „Водка-Кола“, всякакви сиропи с шампанско отварят вратите към отвратителен махмурлук много по-бързо от всеки друг. Тъй като напитките от този вид са доста сладки сами по себе си, и се пият много от тях. Въглеродният диоксид („мехурчета“), който прави напитката газирана, допринася за гаранцията за махмурлук на следващата сутрин.

2-ро място - сладки коктейли

При равни други условия, когато пиете напитки като Pina Coladas и мартини със сок от череши, също бъдете готови да поискате кисели краставички на другата сутрин. Причината се крие във вкуса им. Често не усещате алкохола и можете да изпиете доста от тези напитки. Подобни „експерименти“ в нощните клубове са особено опасни.

Кой алкохол е най-добър за сваляне на кръвното налягане?

3 място - шампанско, пенливи вина

Причината за това са същите „мехурчета“, поради които алкохолът навлиза по-бързо в кръвта. Въпреки това, напитката в чист вид е по-малко опасна от всички варианти на коктейли, базирани на нея.

4 място - бърбън

Изследователят Дамарис Росенов от университета Браун и колегите му установяват, че бърбънът съдържа 37 пъти повече вредни съединения от водката. Сред тях са опасни вещества като ацетон, ацеталдехид, танини и фурфурол.

5 място – ракия

Експерти от Националния център в Лондон, които специализират в областта на неврологията и неврохирургията, въз основа на резултатите от изследванията заключиха, че вредните вещества се увеличават с увеличаване на възрастта на напитката. А неотлежалата ракия често се оказва просто некачествена – в особен риск са тези напитки, които се продават в неспециализирани търговски обекти.

6 място - уиски

Уискито се състои не само от алкохол и вода, но също така съдържа много различни добавки и масла. Тези „съставки“ натоварват черния дроб и правят махмурлука по-тежък. Между другото, токсиколозите смятат уискито за алкохол от същия клас като нискокачествения контрабанден алкохол.

7 място - абсент, самбука (италиански сладък ликьор, чиято основа е направена от вода, захар и етерични масла от сорта анасон)

Друг „рекордьор“ за нивото на вредни съединения. Те обаче имат малко особено предимство пред уискито. По някое време вечерта тези напитки просто стават скучни - самбуката започва да изглежда приятна, а абсентът започва да причинява болки в гърлото. Това се дължи на реакцията на съединенията, които се намират в абсента и самбуката, при топлина. В крайна сметка и двете напитки най-често се запалват преди пиене.

Колко алкохол има в една бира?

8 място - ром

„Най-безопасният“ вид ром е лекият. Следва златен, а на последно място е тъмен. Всичко е в количеството вредни добавки. Сложността на състава обаче по никакъв начин не влияе на честотата на фалшификатите: всички видове са фалшифицирани.

9 място - джин

Тази напитка, както всяка друга, трябва да се разглежда по отношение на състава толкова внимателно, колкото и срокът на годност на кефира. Една малка грешка може да има катастрофални последици. Има много вариации на рецептата, но трябва да обърнете внимание на вида алкохол, използван в напитката: колкото по-високо е качеството, толкова по-добре (в идеалния случай клас „алфа“, в крайни случаи „лукс“). Освен това трябва да съдържа „естествени екстракти“ (по-нататък зависи от въображението на производителите - от горски плодове до дървесни частици).

На последно място - водка

Отново говорим за висококачествена водка, чийто състав се свежда до почти два компонента - висококачествен алкохол и вода. Всичко останало, уви, трудно може да се нарече водка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com