Топ 5 билки, които успокояват нервната система и премахват стреса

13409
Топ 5 билки, които успокояват нервната система и премахват стреса
Снимка: Musa KIZILAY / Pixabay

Стресът и напрежението са неотменна част от динамичния свят, в който живеем. Редица хора дори прибягват до медикаменти, които имат успокояващ ефект, но вредят по друг начин на здравословното ни състояние. Поради тази причина най-добрата алтернатива е да се обърнем към природата. Предимствата и ползите от природните лекове никак не са малко, а днес ще ви представим 5 билки, които ще спомогнат за редуцирането на стреса, подобряването на съня и укрепването на нервната система. Ето и кои са те:

Анасон за успокояване на нервната система

Това са билките, от които нервната система най-бързо се УСПОКОЯВА

Напоследък все повече хора се оплакват от проблеми, свързани с нервната система. Стресът и напрежението, които обикновено трупаме на ра...

Анасонът е чудесна билка, използваща се като подправка, чай и за направата на етерични масла. Със сладкия си вкус е чудесен за добавка към различни десерти, а етеричните масла са подходящи за релаксиране. Освен това, някои от другите му ползи за редуциране на менструалните болки, успокояване на отоците и нервната система и др.

Кантарион – за подобряване на съня и възстановяване на рани

Кантарионът е подходящ за тийнейджъри или дами в менопауза, тъй като спомага за по-добра концентрация. Чаят от кантарион се използва и за успокояване на стреса, депресивните състояния, напрежение и др. Червеното масло от кантарион се използва и за лекуване на дълбоки рани, изгаряния и раздразнения.

Копър за нервен стомах

Копърът е известен с успокояващите си свойства върху храносмилателната система, намаляване на отоците и успокояване на раздразнения стомах. Чудесен начин е горещият чай с копър и мед, който може да служи за релаксиране и подобряване на съня. 

Ето как да се предпазите от отрицателни емоции

Всички знаем, че трябва да спазваме хигиената на тялото от най-ранна възраст. Но малцина са чували за психологическа хигиена. Оказва се...

Лавандула за успокояващ ефект при главоболие

Лавандуловият чай има приятен и лек вкус, а ползите от него обхващат различни аспекти от общото ни здраве. Лавандулата е позната с успокояващите си свойства, етеричното масло служи за подобряване на съня, а чаят спомага за детоксикиране и борба с появилите се инфекции и възпаления в организма. 
Мента за по-добра памет и концентрация

Ментовият чай е предпочитан от всички, има успокояващ ефект върху нервната система, както и има благоприятен ефект при менструални болки и главоболие, причинени от прекомерен стрес и напрежение. Ментата е позната и със свойствата си за подобряване на паметта и концентрацията.

Стафиди за подобряване на настроението

Препоръчваме ви при промени в настроението да включите в ежедневното си меню здравословна закуска със сушени плодове и стафиди. Сварете 3 сушени смокини и една шепа стафиди в 250 мл червено вино и консумирайте всеки ден. Ако пък се чувствате по-изнервени, използвайте кисело мляко с 50 гр мюсли, ябълки, лъжица мед, лъжица стафиди и ядки по избор. 

Орехите помагат срещу стрес

Нервната система може да се поддържа „в изправност” с помощта на орехи, зеленчуци и зелена салата, заяви диетологът Маргари...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com