Топ пет забранени филма през последните 20 години

9962
Топ пет забранени филма през последните 20 години
Снимка: iStock

Днешната статия е доказателство, че дори през 21-ви век има страни по света, в които се забраняват филмите като форма на изкуство. В следващите редове ще видим кои са били топ пет заглавията, които са били забранени под някаква форма (ограничени от разпространение или излъчени с редактирана версия) и какво е наложило тези забрани. Вижте нашия списък: 

Хари Потър и Стаята на тайните 

Филмът излиза през 2002-ра и е едва втората лента от поредицата за детето-магьосник. Цялата поредица получава много критики от крайно религиозни групи, защото те смятат, че популяризира веществото. И докато в САЩ това остават само призиви, то някои мюсюлмански страни са забранили книгите и филмите. Пример са Обединените арабски емирства, които през 2002-ра забраняват книгите в частните училища. Същата година Саудитска арабия забранява разпространението на книгите и филмите. 

Матрицата: Презареждане

Втората част от поредицата е забранена в Египет заради промотиране на ционизма. И докато първата част все пак е пусната за разпространение, то втората е директно забранена след като излиза през 2003-та година. Освен посоченото по-горе обвинение, други фактори за спирането са сцените с насилие. 

Шифърът на Леонардо

Прескачаме до 2006-та и излизането на този страхотен филм с Том Ханкс в главната роля. И докато друг филм, който излиза през година - "Борат" е забранен в арабския свят, то любимият ни трилър получи множество забрани в световен мащаб. Очевидно като правиш лента за конспирация, която е свързана с Ватикана, не се радваш на голям интерес. Страните, в които има най-големи протести срещу филма са САЩ, Китай, Филипините и Индия. Сред страните, които отиват една стъпка отвъд това и го забраняват са Египет, Иран, Сирия и Йордания. 

Аватар 

И докато втората част на "Аватар" е в кината и жъне фамозен успех, ние ще погледнем назад към първото заглавие на Джеймс Камерън. Когато излиза през 2009-та година в Китай, правителството спира излъчването му в 2-D кината, като оставя само 3D прожекциите. Според спекулациите, целта е била да се насочи вниманието към друг филм, който се излъчвал в момента - "Конфуций". Разбира се, вторият е бил създаден от националната компания за кино в Китай и властите са решили да му ударят едно рамо. 

Вълкът на Уолстрийт

Връщаме се почти десет години назад до страхотната роля на Леонардо Ди Каприо, който пресъздава образа на Джордан Белфорт. Интересен детайл за филмът на Мартин Скорсезе е, че е счупил рекорд на Гинес за най-много ругатни в своите диалози. В доста страни това (и не само) налага забрани и нужда от редакции. Секс сцените и употребата на наркотици са други неща, които допринасят за тези решения. Филмът е забранен в Кения, Непал и Зимбабве. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com