Това е най-дълго управлявалият монарх в историята, управлявал е 72 години и 110 дни

4062
Това е най-дълго управлявалият монарх в историята, управлявал е 72 години и 110 дни
Снимка: iStock

Френският крал Луи XIV, известен като Краля Слънце, записва името си в историческите хроники като най-дълго управлявалият монарх, който някога се е възкачвал на престола. Забележителният му мандат, продължил безпрецедентните 72 години и 110 дни, оставя трайно наследство, което определя хода на френската история и отеква в цяла Европа.

Луи XIV се възкачва на престола на крехката възраст от четири години след смъртта на баща си Луи XIII през 1643 г. Като дете-монарх управлението му започва под регентството на майка му, Анна Австрийска, и кардинал Мазарин. Но именно по време на личното си управление Луи XIV наистина въплъщава същността на абсолютизма, затвърждавайки позицията си на най-висш авторитет във Франция.

Прищявка на Луи XIV е причина жените да започнат да раждат в легнало положение

Централно място в управлението на Луи XIV заема непоколебимата му вяра в божественото право на кралете и емблематичната му декларация "L'État, c'est moi" (Аз съм държавата), която обобщава вярата му в абсолютната власт, предоставена му от божественото провидение. По време на неговото управление Франция преживява период на безпрецедентен културен разцвет и военна експанзия, като Луи се представя за олицетворение на великолепието и властта.

Управлението на Луи XIV се характеризира с великолепие и екстравагантност, олицетворени от разкоша на Версайския дворец, който служи за седалище на властта му. Разточителният дворец се превръща в символ на френския абсолютизъм и фокусна точка за елита на Европа, където Луи упражнява както мека, така и твърда власт, за да затвърди господството си в страната и в чужбина.

По време на управлението му Франция е въвлечена в многобройни войни, тъй като Луи се стреми да разшири френската територия и влияние на целия континент. Военните кампании на Краля Слънце, макар и често скъпоструващи, затвърждават статута на Франция като основна европейска сила, но също така натоварват ресурсите на кралството и посяват семената на бъдещи конфликти.

“Държавата, това съм аз" - на кого са тези думи?

Освен върху военните завоевания, управлението на Луи XIV оставя незаличима следа върху изкуството, литературата и културата на Франция. Неговото покровителство на изкуствата стимулира златния век на френската култура, като с неговата подкрепа процъфтяват светила като Молиер, Жан-Батист Люли и Жан Расин.

Управлението на Луи XIV обаче не минава без предизвикателства и противоречия. Абсолютистката му политика води до недоволство сред някои слоеве на френското общество, което кулминира в бунтове като Фрондата в началото на управлението му. Освен това преследването на религиозните малцинства, най-вече отмяната на Нантския едикт през 1685 г., накърнява наследството му и поражда разделение в кралството.

Смъртта на Луи XIV през 1715 г. бележи края на една епоха, слагайки край на управление, което е определяло съдбата на Франция и Европа в продължение на повече от седем десетилетия. Наследството му, като най-дълго управлявалият монарх в историята, остава като свидетелство за непреходния чар на абсолютната власт и неукротимия дух на един от най-емблематичните владетели в историята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com