Този трик ще ви помогне да разберете дали яйцата ви са годни за консумация

9360
Този трик ще ви помогне да разберете дали яйцата ви са годни за консумация
Снимка: ivabalk / Pixabay

Определянето на това колко пресни са яйцата в хладилника ви може да бъде малко трудно. Същото важи и за яйцата в магазина за хранителни стоки. Разбира се, можете да погледнете срока на годност върху кутията или да прецените външния вид на черупката, за да прецените колко дълго може да се съхранява продуктът. Опитните домакини обаче отбелязват, че е почти невъзможно да знаете точно колко пресни са яйцата, ако не са снесени от вашите собствени кокошки.

Оказва се обаче, че всъщност има бърз и лесен начин да се определи кога точно са били опаковани яйцата в дадена картонена кутия. Той може да ви помогне да сте сигурни, че ще вземете у дома възможно най-пресните яйца. Това е трикът, който използват професионалистите.

Още: Лекар разкри колко яйца на ден набавят дневната доза протеин

Във видеоклип, публикуван от екипа на America's Test Kitchen, главният редактор на Cook's Illustrated Дан Соуза разкрива шокиращо прост, но на пръв поглед малко известен начин да разберете кога точно са били опаковани яйцата. Соуза пояснява, че просто трябва да потърсите трицифреното число до датата "срок на годност". Това число е известно като юлианска дата и се отнася до номера на деня в календарната година, в който е била опакована кутията. Така например 001 означава, че яйцата са били опаковани на 1 януари, 004 означава, че са били опаковани на 4 януари и т.н., чак до 365, което означава, че са били опаковани на 31 декември. Дан препоръчва да се използва този удобен трик и да се направят някои прости изчисления, за да се намери кутия с яйца на по-малко от три седмици. Това ще ви позволи да приготвите най-вкусните и здравословни ястия с яйца.

Видеоклипът също така помага да се обясни защо "тестът за плаваемост" не е най-добрият начин да разберете колко пресни са вашите яйца. Много хора с право смятат, че по-свежите яйца ще потънат в купа с вода, докато по-старите ще изплуват, тъй като въздушният джоб вътре се разширява с течение на времето. Въпреки това, както обяснява Соуза, за да започне едно яйце да плува, са необходими четири до шест месеца съхранение, което е далеч отвъд разбирането за оптимална свежест. Затова тази техника може да се използва само в най-крайните случаи.

И така, малко проста математика е всичко, което е необходимо, за да сте сигурни, че вашите бъркани яйца, омлети и кишове ще се окажат възможно най-вкусни. Използвайте този трик всеки път, когато пазарувате хранителни стоки.

Източник: Marie Clair

Още: Не гответе яйцата по тези 6 начина - вредни са за здравето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...