Трите трика на добрата памет

3060
Трите трика на добрата памет
Снимка: iStock/Guliver

Днес ще споделя с вас 3 трика за по-добра памет, които ще ви помогнат в работата и в живота. Всичко, което ви трябва е концентрация и малко въображение, както и желание за запомняне.

Първи трик: Методът "Локи"

11 съвета как успешно да изиграете Куест игра

Всеки от нас е имал моменти, когато не е могъл да реши някой пъзел от някоя Куест игра и затова е решил да прочете някое помагало само,...

Името на метода идва от анкглийската дума за локация - localization. Просто трябва да си представите сграда - домът ви, работният ви офис или друго много познато място, което можете да видите ясно в ума си. Поставете нещата, които искате да запомните по пътя на мястото, като започнете от вратата. Например ако искате да запомните, че трябва да приберете дрехите от химическо може да си представите, че на дръжката на входната врата са закачени гащи или чорапи. Важното е образът да е ясен и възможно по-запомнящ се и смешен.

Втори трик: Превръщайте числата в думи

Ако ви се наложи да запомните поредност на числа, телефонен номер или в колко часът трябва да отидете на зъболекар, може да използвате номерът на преобразяването - да превърнете скучните числа в думи, а след това в интересна история. Например ако трябва да запомните да звъннете на 911 или номерът на домофона на апартамента на някой познат, че е 211, трябва да си представите един млечен шейк (9 прилича и на сладолед, а може и на онези чаши за шейкове в някои ресторанти), на която са поставени две сламки (1 е сламка, молив, химикалка или нещо друго което има формата на единица) от двете страни на чашата. Изведнъж в ресторанта влиза доктор и отпива от едната сламка. Така ще запомните, че е телефон за спешни случаи.

Трети трик: Направете си мисловна карта

Само най-умните ще забележат грешката в тази картинка

Замисляли ли сте колко сте наблюдателни и дали логиката е най-силното ви качество? Често пъти си мислим, че виждаме всичко и всичко ни ...

Когато си водите записки е добре да си направите една мисловна карта с най-важните точки, които искате да запомните. В центъра на картата трябва да е ключовата дума или тема на вашите записки. Следват клони, които се разделят от главната дума и изникват асоциации с други идеи и думи. Например ако централната ви дума е свобода, разклоненията може да са орел (като символ на свободата в Америка) или войвода, мир или война, спокойствие, общо взето всичко което свързвате със свободата. От тях може да направите други клони, които да водят до други думи и идеи и така да разберете по-добре главната тема. Важното в случая е да направите думите възможно най-цветни, големи и запомнящи се за вашия мозък.

Надявам се тези трикове да ви бъдат от полза и да им намерите приложение във вашето ежедневие!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com