Трябва ли да се събуваме, когато влизаме вкъщи?

4231
Трябва ли да се събуваме, когато влизаме вкъщи?
Снимка: Max Vakhtbovych / Pexels

Може би сте забелязали, че в много филми главният герой не сваля обувките си, когато влиза в къщата. Това може да изглежда странно, особено като се има предвид, че събуването на обувките у дома също е обичайна практика в много домакинства. Може би събувате обувките си у дома, защото не искате прах върху чистия килим или пода?

И все пак учените твърдят, че можете да се успокоите, за това дали да обувките си от страх от навлизане на вредни бактерии в дома ви. Според някои проучвания опасенията за това са преувеличени, тъй като по-непосредствените рискове за нашето здраве често се пренебрегват. През 2008 г. изследователите проведоха двуседмично проучване на нови обувки, носени от 10 участници, и откриха бактерии ешерихия коли от външната страна на обувките. Известно е, че тази бактерия  причинява заболявания като чревни инфекции и инфекции на пикочните пътища и менингит.

Как да спасите обувките си от кишата и снега през зимата

Първото нещо щом стъпите вкъщи и събуете обувките, е че трябва незабавно да ги почистите от мръсотията, като най-подходяща за кожата е ...

Чарлз Герба, професор и микробиолог от Университета на Аризона, изучава колко и какви видове бактерии остават върху подметките на обувките. Той откри, че ако докоснете обувките си и след това докоснете лицето или устата си, или ако ядете храна, която е паднала на пода, е възможно да разпространите микроби през обувките си. Въпреки това, мръсните обувки не са в горната част на списъка с потенциални опасности за здравето в дома.

Така че някои ежедневни предмети, като гъби за миене на съдове, може да са по-потенциално опасни, според друго проучване, публикувано в списание Anaerobic Bacteria през 2014 г. Всъщност храната и влагата остават в гъбите, като по този начин насърчават растежа на бактериите. Предвид предимствата на съвременната медицина, шансът да изцапате обувките си е изключително малък.

 Съществуват и теории, че внасянето на бактерии извън дома може да помогне за укрепване на имунната система, особено при деца. Специалистите обаче все пак са единодушни, че най-доброто, което можем да направим за здравето си, е да мием ръцете си със сапун редовно, особено след излизане.

В крайна сметка експертите казват, че е най-добре да събуете обувките си, ако в дома ви има малки деца или някой с алергии. Това е особено важно през пролетния и есенния сезон на алергии, когато прахът и мръсотията могат да попаднат на пода от обувките, особено от килимите. Освен това обувките трябва да бъдат свалени и почистени, ако има заплаха за имунната система на организма - това се отнася за пациенти с рак, хора, получаващи трансплантация на органи, и хора с инфекциозни заболявания.

Изненадващи начини да премахнете драскотините по светлите обувки

Много е неприятно да съсипеш обувките, които наскоро си купил с такова голямо желние. Още не си им се нарадвал и установяваш, че са се ...

 Като цяло, нека не забравяме, че събуването на обувки при влизане в къща е свързано с уважение към обичаите, които са интегрирани в културната тъкан на много страни. И, разбира се, от съображения, свързани с хигиената.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com