Турско синьо – научете историята на този цвят

7619
Турско синьо – научете историята на този цвят
Снимка: iStock/Guliver

Синият е един от най-разпознаваемите цветове, тъй като го свързваме с цвета на небето и морето, които присъстват навсякъде около нас. То е основен цвят от спектъра на бялата светлина и един от трите основни цвята, от смесването на които се получават всички останали цветове.

История на синия цвят

Интересна е историята на синия цвят, който в древността е считан за магически, притежаващ мистични сили, по-късно се възприема като цвета на кралските особи, а след това синьото багрило се използва за униформите във флота, болниците и за работниците в промишлеността.

От кралете до фабриките – странен път извървява този цвят, свързван и асоцииран със спокойствието, считан, че повишава производителността, че продава и убеждава успешно. Мистичността на цвета е породена от редкостта му и от трудния достъп до този цвят, за който химикът Хайнц Берке отбелязва, че онова, което го прави толкова рядък цвят е фактът, че не е земен цвят... „не го намираме в почвата“.

Цветова символика – кой цвят какви събития привлича в живота ти

Най-ранните форми на син пигмент са били извлечени от полускъпоценни варовикови скали „лапис лазули“, откъдето идва и името на цвета – латинската дума „lapis“ се превежда като „камък“, а „lazuli“ означава „синьо“. Лапис лазули е бил особено популярен в древен Шумер и Египет, където камъкът е използван за направа на бижута и дори за гробницата на фараона Тутанкамон.

Нюанси на синия цвят

Отличават се многобройни нюанси и оттенъци на синия цвят, сред които:

  • ултрамарин, особено популярен по време на италианския Ренесанс и един от най-разпространените цветове в историята на западното изкуство,
  • египетско синьо – цвят, създаден преди около 4500 години за задоволяване на нуждите на Египет, откъдето носи и името си, синтетичен пигмент,
  • индиго, цветът, кръстен на растението, от което се добива, подхранил търговията с африкански роби и станал част от „цветния спектър“ на Исак Нютон,
  • пруското синьо, синтетичен цвят, чиято родина през 18 век е Германия,
  • азурит,
  • кобалтово синьо,
  • циан – синьо-зелен цвят,
  • турско синьо, чиято история е интересна, а името му не е случайно и е свързано със страната, от която произхожда – Турция. Със сигурност знаете как изглежда този цвят и вероятно дори имате дрехи и аксесоари в гардероба си, решени в него, но е твърде вероятно да не подозирате каква е историята на любимото ви турско синьо, намиращо приложение както в интериора, така и в модата.

Цветовете, които ни правят щастливи

Турско синьо – историята на цвета

Интересна е технологията, по която се е получавал този цвят, като историята му не просто е свързана с Турция, а по-конкретно с турските храмове – джамиите. Преди години в джамиите е имало множество лампи, пълни със зехтин, при чието горене от дима черни сажди покривали повърхността на купола на джамиите. Тези сажди се превръщат в основна съставка на боята, наречена турско синьо, но другите съставки не са по-малко любопитни и странни – борова смола и… кръв от гугутки.

Любопитен факт е, че не турското синьото, а червеният и белият цвят, които са част от флага на Турция, са националните цветове на тази държава. Тюркоазът, който е част от турската култура, също се смята за един от цветовете на Турция. Турско синьото, макар да носи името на държавата и да се прави от саждите в джамиите, остава извън цветовете, считани за национални в Турция.

Въпреки това т.нар. турско синьо е цветът, който е отражение на историята, изкуството и идентичността на южната ни съседка, като през вековете е виждан често върху традиционното облекло на дамите в Турция – турските рокли и по-скоро по-специфичните турски дълги рокли. Роклята, решена в турско синьо, е не просто дреха, а символ на културна идентичност и гордост от принадлежността към тази нация.

Изключително популярен предмет от историята, културата и традициите на Турция, също решен в турско синьо, е синьото оченце, което и у нас се носи и слага на бебчетата, за да ги пази от уроки. Носенето на синчец е културна практика на повече от 5000 години, а ролята му е свързана с това да пази от злото, от зли очи, от уроки и новородения член на семейството, и новия дом, и новата кола. Амулетът Назар е предназначен за предпазване от зли духове и винаги е решен именно в популярния турско син цвят, тъй като се счита, че този цвят излъчва голяма енергия, може да успокои ума и исторически е свързан с Бог в небето, който ще предпази носещия талисмана от всяко зло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com