Цветовете, които ни правят щастливи

21143
Цветовете, които ни правят щастливи
Снимка: Artturi_Mantysaari / Pixabay

Цветовете, които ни заобикалят по време на работа, влияят на нашето поведение и благополучие. Учените са направили много изследвания, които са показали, че хората възприемат цветовете по различен начин и че цветовете предизвикват различни видове реакции между нас.

ЕФЕКТ НА ЦВЕТОВЕТЕ

Изследванията за въздействието на цвета върху хората се провеждат повече от 200 години. Те се броят от датата на публикуване на труда за психологията на цвета на писателя и натуралист Йохан Волфганг фон Гьоте.

Цветове за добро настроение според Фън Шуй

Според Фън Шуй цветовете са не само декоративен елемент, но и привличат енергии – добри или негативни. Според тази философия, пе...

Днешните психолози и изследователи не са постигнали пълен консенсус относно ефектите на цветовете върху нашите чувства и поведение, но малцина се съмняват, че такова влияние съществува.

Според повечето изследователи центърът на цветовото възприятие се намира в лимбичната част на мозъка, която е най-примитивната част на нашия мозък. Това означава, че нашето цветово възприятие е свързано с нашите чувства и нашето подсъзнание.

Често усещаме, че цветовете по стените или цветовете, използвани в интериорния дизайн, оказват някакво влияние върху нас, дори и да не можем да определим неговия характер. Учените също така посочват, че някои асоциации с цвета идват от културни източници, докато други произлизат от нашата биология и съществуват независимо от нашата воля.

Което означава, че си струва да приемем сериозно психологията на цвета. Той наистина ни влияе всеки ден - върху нашето благополучие, поведение и концентрация. 

ФАНТАСТИЧНАТА ЧЕТВОРКА

Как влияят различните цветове на психиката ни

Нашият мозък фокусира вниманието си върху цветове, които контрастират. В процес на еволюцията това е помагало на нашите предци да откри...

Има четири цвята, които оказват най-голямо влияние върху нас и действат като емоционален компас. Те са: зелено, жълто, червено и синьо. Обикновено ги разделяме на топли (червено, оранжево и жълто) и студени (синьо и зелено) цветове. Различните им свойства предизвикват особени чувства у нас и влияят на атмосферата в нашата среда. В интериора студените цветове оптически увеличават пространството, докато топлите го намаляват. Топлите цветове правят стаята уютна, а студените създават впечатление за дистанция.

ЗЕЛЕНО

Зеленото е цветът на хармонията, символизиращ като цяло природата, която отъждествяваме със здравето, младостта, безопасността и екологията. Гледаме зеленото с удоволствие и това е най-често избираният цвят.

ЖЪЛТО

Жълтото е цветът на Слънцето, който най-често свързваме с оптимизъм, радост и енергия. Жълтият цвят привлича вниманието. Смята се, че изостря паметта и мисленето ни, затова е подходящ за работа. Най-често се свързва с интелигентност.

Цветовете, с помощта на които ще придадеш пространство на дома

Няма специален цвят за отделните кътчета на дома, но има нюанси, които обикновено се препоръчват за всяко от тези пространства. Тези цв...

ЧЕРВЕН

Червеното е цвят, който бързо привлича вниманието ни и кара сърцето ни да бие по-бързо. Това е цветът, който възприемаме първо. Червеното е енергия, страст и сила. В работната среда трябва да се използва умерено, тъй като също предизвиква гняв и паника.

СИНЬО

Нюансите на синьото предизвикват усещане за спокойствие, хармония и тишина. Синьото има успокояващ ефект и ни насърчава да си починем и да се отпуснем. Кара ни да дишаме по-спокойно и да мигаме по-рядко. Поради факта, че този цвят предизвиква у нас усещане за спокойствие, се смята, че работата в сини стаи е по-ефективна.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com