Тънък хумор – как да го развиете и как ви отличава?

11216
Тънък хумор – как да го развиете и как ви отличава?
Снимка: iStock

„Светът е оцелял, защото се е смял.“ Вероятно е точно така. Чувството за хумор прави живота по-лесен, по-цветен, помага ни да преодолеем проблемите и трудностите по-леко и да съхраним вярата си в утрешния ден и позитивното мислене въпреки тях. Тънкият хумор е лек не само за нас, той се харесва на околните, които често споменават като комплимент притежаването на тънко чувство за хумор.

Какви личности са хората, притежаващи тънко чувство за хумор?

Възможността да се шегуват елегантно и фино, да разсмиват без да обиждат или да осмиват, отличава притежателите на тънък хумор, като елегантни, интелигентни личности с богата обща култура, позитивно отношение към живота и другите, способни да зачитат чуждото мнение, чувства, позиции и да ги уважават. Притежаващите чувство за тънък хумор и боравещите умело с него се радват на авторитет, внимание в обществото, те често са душата на компанията.

За разлика от тях хората с язвителен хумор се възприемат негативно от околните, а самият им хумор или неуместна шега – като подигравка, липса на уважение, опит да бъдат уязвени или обидени другите. Подобни личности, използващи не тънък хумор, а дебелашки шеги се считат най-често от околните за неприятни, резки, подигравателни, лишени от чувство за такт и уважение, самовлюбени, надменни, зли.

Чувството за хумор и смехът са и психологическа защита. Умелото боравене с тях съхранява психиката дори в трудни и неприятни ситуации. Така хората, имащи чувство за тънък хумор, съумяват да бъдат уравновесени, спокойни, здравомислещи и хладнокръвни в живота си.

Уважението и комплиментите, което печелят хората с чувство за тънък хумор, кара много от нас да си зададат въпроса – вродено ли е тънкото чувство за хумор, придобива ли се, развива ли се, може ли и ние да притежаваме този така харесван хумор и как да го развием у себе си.

4 зодии, които са с най-добро чувство за хумор

Как да развиете тънкото чувство за хумор у себе си?

Схващането, че чувството за хумор и особено т.нар. тънък хумор са вродени, е погрешно. Редица семинари, книги, курсове, насочени към хората с различен темперамент, образование, възраст и светоусещане, могат да им помогнат да развият своето чувство за хумор или да преобразят язвителния в тънък, с който да впечатлят околните, направят денят им по-цветен и усмихнат, спечелят доверието и симпатиите им и да се превърнат в душата на компанията.

Извън специализираните курсове по самоусъвършенстване и литературата по темата най-простичкият начин да развиете чувството си за хумор е като се обградите с хора, притежаващи тънък хумор, следите реакциите и слушате внимателно думите им, попивайки поведението и речта им и се учите от тях. Ако се случи да изпаднете в неловка ситуация и шегата ви не бъде разбрана или прекрачите границата на тънкия хумор, споделете, че все още развивате това свое чувство и вероятно сте направили грешка на начинаещия. Така няма да усетите негативно отношение от околните и те ще проявят разбиране.

Как да развиете чувството за хумор у децата?

Развиването на чувството за хумор у децата изисква освен личен пример и обогатяване на речниковия запас, прилагане на игри, скоропоговорки, четене на книги, чиито главни герои са остроумни и с чувство за тънък хумор. Примерът (независимо дали личен или предоставен чрез детските книги) е най-добрият учител за мъниците. По-лесно е да развиете чувството за хумор при порастващите, отколкото при възрастните. Така че – действайте, подарете на детето си умението да се усмихва над несгодите, да се шегува с трудностите, да разсмива плачещите и да усмихва всички, навсякъде, винаги, превръщайки се в душата на компанията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com