Учени откриха нов начин за понижаване на кръвното налягане

6884
Учени откриха нов начин за понижаване на кръвното налягане
Снимка: iStock/Guliver

Установено е, че консумацията на храна, богата на флавоноиди, е пряко свързана с ниското кръвно налягане.

Тестовете са извършени от британски и немски учени. Те открили, че консумирането на храни, богати на флавоноиди, оказва положителен ефект върху нивата на кръвното налягане. Това се дължи на влиянието на чревния микробиом.

Повече от 900 германци на възраст от 25 до 82 били включени в тестовете. Делът на храните, богати на растителни пигменти в диетата, бил оценен въз основа на анализ на попълнени от участниците въпросници за количеството и честотата на консумация на 112 различни храни.

Участниците, които се събуждали с празен стомах сутрин, измервали кръвното си налягане три поредни пъти на интервали от три минути.

Установено било, че субектите с най-значителен прием на храни, богати на флавоноиди, имат значително по-ниско систолично кръвно налягане. Ежедневната консумация на 128 грама плодове е свързана със средно понижаване на кръвното налягане от 4,1 милиметра на измервателния стърлб, и около 360 милилитра червено вино - с 3,7 милиметра на измервателния стълб.

Павел Исанбаев, лекар и специалист по отслабване в клиниката, посъветва хората да консумират храни, богати на желязо. Според лекаря има осем храни с най-високо съдържание на желязо. Сред тях са месото, яйцата, както и животинските карантии - по-специално черен дроб и кървавици. В същото време специалистът нарече желязото в месото най-бионаличното, тъй като тялото го усвоява много по-лесно.

Освен месо, списъкът с препоръчани храни включва още бобови растения, спанак, елда, ечемик и овесени ядки. Бобовите растения и зърнените култури, както и ядките и кафето, пречат на усвояването на желязото.

Ето защо, ако искате да ядете месо с елда, зърнените храни трябва да се накиснат предварително преди готвене, така че да стане по-лесно за организма да усвои полезното вещество.

Също толкова важно е здравето на стомашно-чревния тракт и състоянието на организма като цяло: всякакви огнища на възпаление в организма, от кариес до неоплазми, увеличават нуждата от консумация на желязо. Следователно, неговите резерви редовно се изчерпват. И ако човек има недостиг на желязо с адекватно хранене (или дори медикаменти), тогава е строго препоръчително да се консултира с личния лекар и да провери цялостното здравословно състояние на организма си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com