Учени: Почистването на дома е по-добро от посещение при психолог

4582
Учени: Почистването на дома е по-добро от посещение при психолог
Снимка: iStock/Guliver

Все повече зачестяват случаите на стрес, депресия, лоши емоции и неща, които ви пречат да се справите с ежедневните дела. Понякога посещението при психолог е невъзможно поради една или друга причина. Учените обаче от своя страна пък доказват, че чистенето може да има същият терапевтичен ефект, какъвто има и почистването. В следващите редове ще посочим някои от психологическите ползи при почистването на дома.

По-здрав и спокоен сън

Oблекчeте стреса, като почистите дома или офиса си

Домакинската работа помага за подобряване на психическото състояние, твърдят учени, а сега имате повече причини да подредите дома или о...

Специалистите съветват, че хората, които имат затруднения в съня, е добре да внесат по-стриктен ред в спалнята си. Усещането за подреденост и чистота успокоява. Можете сутрин да отделите повече време в това да си оправите леглото. Така ще можете да си осигурите спокойствие и няма да се чувствате несигурни или прекалено изморени вечерно време.

Цялостно почистване на дома

Хубаво е поне веднъж седмично да правите цялото почистване на дома. Специалистите споделят, че това свежда с до 20% риска от появата на депресия. Същото е добре да се прави, когато сте изнервени от дадена ситуация. Така канализирате енергията си, успокоявате се и след това можете да се върнете към ежедневните си дела по-лесно или пък дори да намерите решение на проблема си. Това е така, защото вече сте се успокоили, първоначалният шок или афект е преминал и вече можете да погледнете трезво на ситуацията.

Категоризация на нещата ви

Безценни съвети за всеки ден, за да се справите с тревогата и стреса

Всички ние понякога изпитваме безпокойство и това е нормално. Но ако забележите, че в много ситуации пулсът и дишането ви започват да с...

Друго полезно психологическо свойство има и категоризацията на нещата. Така лесно можете да подредите вещите си и да имате един ред, в който да канализирате и останалите неща. Това от своя страна ви дава чувство на сигурност и спокойствие. Всеки човек малко или много иска да държи нещата под контрол и да има своята зона на комфорт. Логично е това да бъде дома.

Поради тази причина използвайте различни категории. Например дрехите ги сложете на едно място, книгите на друго, обувки и т.н. също. След като приключите с това ще видите, че всичко си има своето място и определено ще се почувствате добре от свършената работа.

С чистенето и подреждането извършвате не само физически процес, но и нещо повече. По този начин се освобождавате от негативните си емоции и може да се каже, че извършвате и едно своеобразно изчистване на своята душа.

Отърсвате се от негативните емоции, успокоявате нервната си система и можете да погледнете по-спокойно и ведро на нещата от живота. Разбира се, винаги ще има нещо, което да ви подразни или пък да не се развие според очакванията, но пък затова винаги можете да почистите и да видите нещата от друг ъгъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com