Учени разкриха кои са най-мръсните места в кухнята

4198
Учени разкриха кои са най-мръсните места в кухнята
Снимка: iStock/Guliver

Нормално е да изпитваме съмнение за хигиената в кухнята на ресторанти и заведения за бързо хранене. Ние не подозираме, но има места и в нашата кухня, които са подходящо свърталище за бактерии и те ни разболяват. Учени от университета Дрискъл във Филаделфия посочват тези места и в тази статия ще ги споделим с вас.

Хладилникът

Не позволявайте на тези неща да попадат в мивката, защото тя ще се запуши

Често пъти, волно или неволно, в мивката попадат някои неща, които могат да ни създадат сериозни неприятности в последствие. Ще ви пос...

Това може би няма да учуди никого. Все пак в него съхраняваме храна и честото му почистване е трудно начинание. Температурните колебания при отварянето и затварянето му, развалянето на храна в него и пипането с мръсни ръце са само част от нещата, които са предпоставка за развиване на бактерии. 

Гъбата за миене и кухненската кърпа

Второто място е именно гъбата за миене. Колко от вас се сещате да я смените на няколко дни? Едва ли сте много, а и да си признаем, повечето дори не знаят, че трябва да я сменяме на дни. Същото е и с кухненските кърпи. Желателно е поне всяка седмица да слагате нова кърпа, тъй като с нея подсушавате ръцете си, но и плота или дори чините. 

Мивката 

Учените посочват, че другото много мръсно място е около и в самата мивка. 44% от изследваните места посочват сериозни нива на бактерията ешерихия коли, която е способна да причини сериозни заболявания и инфекция. 

Никога не дръж тези неща под кухненската мивка

Обикновено във всяка кухня има редица от кухненски шкафчета, които обхващат и пространството под мивката. Там най-често държим торбички...

Дъската за рязане

На тях режем плодове, зеленчуци, месо и други продукти. Ако не се почистват старателно след това, то те са истински развъдник на бактерии и дори можете да поставите на риск семейството си. Трябва да почиствате добре дъската, особено след като сте рязали месо. 

Трябва да почиствате и местата на домашните си любимци

Учените са доказали и че всяко място, от където излиза домашният ви любимец, е развъдник на бактерии. Хубаво е да го почиствате всеки ден или поне през ден. Също така, когато излизате на разходка – мийте лапичките на кучето си, преди да го пуснете да се разхожда у дома.

Също така, наличието на насекоми, гризачи и други вредители е предпоставка за развитието на бактерии. Добре е да извикате фирма, която да ви помогне с тях, а след това да направите основно почистване. Почиствайте и след това поне веднъж седмично навсякъде, дори и по-малките ъгли, тъй като вероятността да се появят е голяма. Когато имате домашен любимец, той може да ви помогне (котките помагат срещу насекомите и вредителите), но не разчитайте само на това, тъй като пък те носят други неща със себе си, от които да се пазим.

За какво наистина служи двойната мивка в кухнята

Мивките с две корита имат предимства, които колегите им с едно корито не могат да осигурят, включително увеличен капацитет за съхранени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com